Rockwool započeo s recikliranjem korištene kamene vune (video)

0
Anđelka Toto Ormuž i Aleks Fonović
Anđelka Toto Ormuž i Aleks Fonović

Tvornica kamene vune Rockwool Adriatic 26. studenoga predstavila je novost u poslovanju; od sada nudi uslugu recikliranja ostataka kamene vune s gradilišta. Tako će staru kamenu vunu, umjesto da završi na deponijima građevinskog otpada ili odbačena negdje u prirodu, koristiti kao sirovinu u proizvodnji nove kamene vune. Ova nova aktivnost dobiva na težini pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da se u Hrvatskoj gradi ili energetski obnavlja na stotine zgrada što posljedično generira veliku količinu građevinskog otpada a čak jedna trećina ukupnog otpada čini građevinski otpad.

„Za tu svrhu smo od Istarske županije dobili dozvolu za gospodarenje otpadom. Važno je naglasiti da ćemo u tvornici reciklirati isključivo ostatke kamene vune s gradilišta a ne neki drugi građevinski otpad. Proizvodni proces i kvaliteta tako proizvedene kamene vune će ostati nepromijenjeni. Vjerujemo kako radimo dobru stvar jer već korištena kamena vuna, umjesto da završi kao smeće, kod nas u tvornici postaje sirovina. Ostatke kamene vune s gradilišta u našu će tvornicu moći dopremati isključivo ovlašteni sakupljači”, rekao je Aleks Fonović, direktor tvornice. Osvrnuo se i na cjelokupnu investiciju u ovaj projekt a koja iznosi oko milijun kuna.

Anđelka Toto Ormuž, voditeljica korporativnih poslova naglasila je: ”Na ovaj način postižemo višestruku korist, štitimo okoliš, štedimo energiju i resurse, pridonosimo kružnom gospodarstvu i na kraju odgovorno se odnosimo prema budućim generacijama. Ovom našom aktivnosti uklapamo se u europsku i hrvatsku strategiju gospodarenja otpadom kao i strategiju kružnog gospodarstva.”

Pored Hrvatske, cilj Rockwool grupe je ovakve usluge ponuditi u ukupno 30 zemalja do 2030. godine, a trenutno ju nudi u 10 zemalja. (Foto i video: Roberto Matković)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DENTALNI/A ASISTENT/ICA

Do: 08.08.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A KONOBAR/ICA

Do: 08.08.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 08.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZDRAVSTVENI/A VODITELJ/ICA

Do: 08.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA