Počinje energetska obnova fasade škole u Umagu

0

U okviru projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ Grad Umag nastavlja s ulaganjima u obrazovanje te osigurava najbolje odgojno-obrazovne uvjete i standarde za svoje stanovnike. U okviru konferencije za medije, koja je održana 26. studenog, a kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici i resorni pročelnici, predsjednik Gradskog vijeća grada Umaga, ravnateljica OŠ Marije i Line Umag te direktor g. Martin Konjevod u ime izvođača, javnosti je službeno predstavljen projekt „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Marije i Line na adresi Školska 14, Grad Umag“, ukupne vrijednosti 21.840.078,16 HRK.

Potonji je prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 7.147.248,16 kuna bespovratnih sredstava, 8.815.698 kuna bespovratnih sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te 5.879.832 kuna iz proračuna Grada Umaga.

Glavni cilj projekta je ušteda toplinske energije za grijanje škole u iznosu od 61,45% na godišnjoj razini, u odnosu na godišnju potrošnju prije energetske obnove, što će se postići povećanjem toplinske zaštite krova i vanjskih zidova, zamjenom vanjske stolarije i unutarnje rasvjete te ugradnjom novog visokoučinkovitog sustava grijanja. Po završetku svih radova energetski razred škole bit će promijenjen iz C u visoki energetski razred A. Konkretno, vanjski zidovi bit će obloženi toplinskom izolacijom od kamene vune debljine 10 cm, kosi i ravni krovovi bit će toplinski izolirani kamenom vunom debljine 14 cm, postavit će se nova ulazna vrata, 30-ak unutarnjih vrata, preko 100 PVC prozora i staklenih stijena te 20 brisoleja i roleta. Ujedno, ugradit će se novi kotlovi na plin te postaviti preko 680 energetski učinkovitih rasvjetnih tijela.

Provedbom projekta ostvarit će se energetske uštede, postići bolji sustav gospodarenja energijom, doprinijeti ostvarenju nacionalnih energetskih ciljeva, smanjiti štetne emisije, poboljšati uvjete boravka i rada u obnovljenoj zgradi škole te dati doprinos razvoju gospodarstva i povećanju zapošljavanja u građevinskom sektoru i pratećoj proizvodnoj industriji. Također, promocijom ovog hvalevrijednog projekta želja je povećati svijest građana Umaga o mogućnostima i prednostima provedbe mjera energetskih ušteda.

Ovaj projekt, koji će trajati do kolovoza 2020. godine, dio je umaškog mega projekta „Umag - grad djece 2010.-2020.“ kojim se dovršava rekonstrukcija ili izgradnja novih 17 građevina za odgoj i obrazovanje. Svi objekti škola i vrtića, po dovršetku projekta, udovoljavat će najvišim pedagoškim, sigurnosnim i energetskim standardima namijenjenih radu odgojno obrazovnih ustanova Grada Umaga radi osiguranja prostornih uvjeta za smještaj sve umaške djece.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA