Održan susret Kantajmo i svirimo po staroj užanci (foto)

0

U Barbanu je 22. studenog održan 12. susret „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“. Susret se održao u Sportskoj dvorani O.Š. Jure Filipovića Barban. Nastupilo je 60-ak pjevača i svirača iz cijele Istre te članovi KUD-a Barban koji su ujedno bili i organizatori susreta. Ove godine je uz Općinu Barban kao pokrovitelj susreta bilo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Ovaj podatak pokazuje kako je nakon više od desetljeća kontinuiranog održavanja susreta prepoznata kvaliteta rada članova KUD-a Barban na očuvanju i promicanju kulturne baštine Istre. Ovaj rad je posebno značajan za očuvanje karakterističnog pjevanja u tjesnim intervalima („na tanko i debelo“, tarankanje, bugarenje i ostali načini) koje je kao vrednota uvršteno i na UNESCO-vu listu zaštićene nematerijalne baštine čovječanstva.

Prvi susret kantadura i svirci održao se 2008. godine kao svojevrsna zahvala pokojnom pjevaču Romanu Broskvaru koji je bio i jedan od osnivača KUD-a Barban. U godinama koje su uslijedile još su brojni vrsni pjevači i svirači ili oboljeli te više ne mogu nastupati ili su nažalost umrli.  Svedoci smo kako s prolaskom godina ima sve manje tih „starih“ izvođača na susretima i smotrama folklora. Stoga je od velikog značaja održavanje ovakvih susreta na kojima „rame uz rame“ sa starijima nastupaju i mladi izvođači. Zorno se pokazuje kontinuitet koji iz generacije u generaciju uspjeva održati kulturnu i tradicijsku baštinu živom. Susreti „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“ posvećeni su svim bivšim, sadašnjim i budućim pjevačima i sviračima na istarskim narodnim instrumentima, starijima kao zahvala a mladima kao poticaj na daljnje čuvanje i promicanje naslijeđene baštine.

Jedna od garancija za daljnje čuvanje i promicanje baštine je i kvalitetan rad s pomladcima u folklornim društvima. Na početku 12. Susreta „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“ nastupili su članovi pomladka KUD-a Barban i odplesali „Balo de kušin“ uz pratnju svirke na mih. Mlada voditeljica Nina Rojnić koja je kroz program susreta vodila vrlo ležerno i informativno ukratko je upoznala nazočnu publiku s nedavnim uspjesima članova KUD-a Barban. 9.11.2019. je pomladak nastupio na 1. Međunarodnom festivalu dječjeg folklora u Šibeniku. Osvojili su drugo mjesto i dobili srebrnu plaketu. Predstavili su karakteristični kanat na tanko i debelo, čakavski govor barbanštine i odplesali „Barbanski balon“. 16.11.2019. je grupa pjevača i svirača uspješno nastupila na 18. Smotri muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić Gradu, Zagrebačka županija. Dio tog nagrađenog programa izveli su i na susretu u Barbanu.

Publika koja je nazočila 12. Susretu „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“ mogla je uživati u svirkama na mih, malu i veliku roženicu i sopelice. Pjesme su izvođene u raznim oblicima: pjevanje u paru dva muška glasa, u paru jedan muški i jedan ženski glas, pjevanje muškog glasa uz malu roženicu, pjevanje grupe pjevača i tarankanje grupe pjevača uz svirku na veliku i malu roženicu. Zanimljivosti programa Susreta pridonijele su i članice Literarno-recitatorske grupe KUD-a Barban koje su recitirale stihove na čakavskom dijalektu barbanštine. Susret je završen zajedničkom pjesmom svih izvođača, poznatom tarankom „Od stare hiže striha pada“ uz pratnju svirača na roženicama uz obećanje da se vidimo i dogodine u Barbanu na susretu „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa