Na odlagalištu otpada našli bombu: 'Dovozi se sve i svašta'

0
Ingrid Licul Rajković pokazuje mjesto na kojemu je ležala bomba
Ingrid Licul Rajković pokazuje mjesto na kojemu je ležala bomba

Ingrid Licul Rajković i Josip Licul pronašli su u prijepodnevnim satima 20. studenoga zaostalu avionsku bombu na odlagalištu otpada kod Brgoda, mjesta u kojemu žive. Policija je bombu odnijela radi uništenja. „Moj bratić i ja išli smo prošetati da vidimo kakvo je stanje sa smećem jer se ovdje odlaže sve i svašta, a ne samo građevinski otpad, kako bi trebalo. Prepoznali smo avionsku bombu dužine oko trideset centimetara kako leži na vrhu hrpe zemlje. Odmah smo rekli da treba obavijestiti policiju jer može neki kamion koji donosi smeće nagaziti na nju ili, u krajnjem slučaju, mogu doći djeca igrati se i onda je aktivirati“, ispričala nam je Licul Rajković.

Bomba je vjerojatno dovezena sa zemljom iz luke Bršica. U Bršici je u tijeku rekonstrukcija montažne obale, odnosno skinute su betonske ploče i grede, a tako nastali otpad može se vidjeti svuda oko hrpe zemlje na kojoj je ostala udubina od ležanja bombe.

Savezničko zrakoplovstvo bombardiralo je luku Bršica jer njome služio njemački Wehrmacht. Ova je bomba najvjerojatnije pala u plićak ne eksplodiravši. Bila je u lošem stanju, krilca su bila u potpunosti istrunula. Stanovnici Brgoda ogorčeni su odlaganjem otpada u blizini njihovih kuća i često prošeću do odlagališta da vide što je novo nepropisnoga dovezeno. Bivši kamenolom trebao bi biti zatrpavan građevinskim otpadom, ali dovozi se sve i svašta i odlaže pored jame, a ne u nju.  Nedostajalo je samo da jednog dana dovezu bombu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa