Završeni Dani mladog maslinovog ulja: vidimo se iduće godine!

0
Chef Srdoč
Chef Srdoč

Vrata velikog šatora manifestacije „15. Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“ zatvorena su 17. studenog u 21 sat. Do sljedeće godine, nek vam ostaju u sjećanju nezaboravna druženja, nova poslovna poznanstva, mirisi i okusi najboljih istarskih delicija i naravno, najboljih maslinovih ulja.

Tijekom tri dana u Vodnjanu se slavilo u čast vrhunskog mladog maslinovog ulja na međunarodnoj manifestaciji „15. Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“ koja je poznata ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Uz programe za sve generacije, manifestacija je posebno posvećena predstavljanju maslinovih ulja ovog područja. Vrlo važan dio manifestacije su i domaća te inozemna gostovanja. U Vodnjanu možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei.

Pod šatorom koji se prostirao na oko 2000 m², svoje proizvode i usluge ponudilo je više od 100 izlagača, a tijekom tri dana kroz veliki gastro show pripremilo se više od 10.000 porcija jela te je se brojka posjetitelja popela na više od 20.000. Uz domaćina velikog gastro showa chefa Roberta Perića iz LF-ovog tima, u kuhinji su gostovali: chef Deni Srdoć, najmlađi hrvatski kuhar s Michelinovom zvjezdicom, zatim David Skoko, Dragan Jovanović te brojni drugi vrhunski kuhari i ugostitelji.

Manifestacija je poznata i po posvećenosti edukacijama te predstavljanjima raznih tematika iz područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, ali i primjene maslinovih ulja u kozmetici te naravno sve do zdravlja i gastronomije. Tako su predavanja održana u Centru za edukaciju mladih maslinara, tzv. Pezi, gdje se svakoga dana tražilo mjesto više. Iz određenih predavanja proizašli su najbolji zaključci za bolje preporuke o zaštiti masline od bolesti u narednom razdoblju i na proljeće. Kroz projekt ARISTOL ukazano je da su istarska maslinova ulja bogata fenolima pogodna za zdravstvenu izjavu na boci, a održana je i radionica izrade prirodnih krema te oleogela na bazi maslinovih ulja.

Jedan od prepoznatljivih motiva manifestacije je Oil Bar. Njegovi profesionalni kušači koji su stalno primali posjetitelje te ih vodili kroz stručne degustacije. Na Oil baru se nalazilo četrdesetak maslinovih ulja, a tijekom tri dana posjetilo ga je dvjestotinjak ljubitelja maslinovih ulja. Službeni i stručni kušači iz Oil bara istaknuli su da je većina ulja izvrsne kvalitete pogotovo kod već iskusnih poznatih proizvođača. Važan segment ove manifestacije je taj naglasak na edukaciji u kojoj svi sudjeluju; i maslinari, i uljari i potrošači.

Oko 21 sat zatvorena su vrata manifestacije, uz tradicionalno slatko na kraju koje je pripremao gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović. Bilo je ovo nezaboravnih tri dana posvećenih mladom maslinovom ulju koje već tradicionalno povezuje još puno drugih mirisnih, edukativnih, gastronomski, poslovih i prijateljskih priča. Stoga ne propustite „16. Dane mladog maslinovog ulja – XVI. Giornate dell’olio d’oliva novello“ i vidimo se 2020. godine također u Vodnjanu. Više informacija potražite na: http://www.dmmu.info/ i https://www.facebook.com/Dani-mladog-maslinovog-ulja-Vodnjan-Dignano-186160144795022/

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa