U Puli otvorena vojarna: 'Vjerujem da će zaposliti kadar iz Istre'

0

U nazočnosti najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske i brojnih okupljenih hrvatskih branitelja u Puli je 15. studenog održano svečano otvaranje vojarne Hrvatski branitelji Istre. U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Uz članove obitelji branitelja poginulih tijekom razminiranja aerodroma Pula, svečanosti su nazočilli predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik grada Pule Boris Miletić i načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, te ostali predstavnici  područne i lokalne samouprave.

Naziv vojarne Hrvatski branitelji Istre u Puli simbolična je zahvala u čast hrvatskim braniteljima Istre

Na početku svečanosti, ispred vojarne Hrvatski branitelji Istre otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na prelet MiG-a pilota  pukovnika Danijela Borovića, a otkrio ga je upravo pukovnik  Borović i umirovljeni brigadir Željko Jelenić. Naime, riječ je o zrakoplovnom eksponatu koji  simbolizira herojski pothvat pilota Danijela Borovića koji je 4.veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč svim nedaćama, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

Uslijedilo je otkrivanje amblema vojarne Hrvatski  branitelji Istre kojeg su otkrili članovi obitelji četvorice pripadnika Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koji su poginuli prilikom razminiranja vojarne. Nakon blagoslova vojarne kojeg je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja poginulih pirotehničara. 

Grabar-Kitarović: „Sretna sam i ponosna“

U središnjem djelu svečanosti zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac predao je prijavak predsjednici Grabar-Kitarović koja je tom prilikom poručila kako se osjeća izuzetno ponosno zbog činjenice kako se Hrvatska vojska konačno i na području Istarske županije, nalazi sa svojim narodom. „Posebno hvala potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku Glavnog stožera generalu Šundovu i svim ostalima zato što su ovako brzo i učinkovito predvođeni ministrom obrane, odradili tako složen i velik posao. Ovaj povratak Hrvatske vojske ne znači samo više sigurnosti za našu domovinu, za našu Pulu i Istarsku županiju nego će biti poticaj gospodarskim i drugim vidicima života“, poruka je predsjednice Grabar-Kitarović.

Krstičević: „Povratak Hrvatske vojske u Pulu važan za cijelu Hrvatsku“

U svom obraćanju ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako se ovim strateškim projektom povratka Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin, Udbinu te danas i Pulu, pobjednička Hrvatska vojska vraća tamo gdje prirodno i pripada – među svoj hrvatski narod. „Kako smo obećali na početku mandata i najavili na sjednici Vlade u rujnu prošle godine, ova Vlada vratila je Hrvatsku vojsku u Pulu. Prije svega hvala predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Plenkoviću na podršci povratka HV-a u Pulu – bez njih to ne bi bilo moguće provesti. Hvala Predsjednice na svemu što ste učinili u snaženju Hrvatske vojske i na jačanju dostojanstva hrvatskih vojnika u vaših pet godina mandata. Hrvatska vojska to prepoznaje“, naglasio je ministar Krstičević i također zahvalio i pripadnicima Hrvatske vojske koji su realizirali ovaj značajan projekt, kako za Istru, tako i za cijelu Hrvatsku.

„Hvala i predstavnicima lokalnih vlasti koji su prepoznali značaj i važnost ovog projekta, a najviše od svega hvala obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i ratnim zapovjednicima na svemu što ste učinili za obranu domovine i doprinijeli stvaranju i razvoju moderne Hrvatske vojske“, rekao je Krstičević. Ministar Krstičević  objasnio je kako se povratkom HV-a u Pulu zaokružio samo dio projekta je kako ono najvažnije tek predstoji: „To je zajednički život Hrvatske vojske i našeg naroda, jer je vojska potekla iz naroda i tu joj je mjesto, u hrvatskim gradovima, a sve kako bi služila svoje narodu i pružila mu sigurnost te pomoć u potrebi. To smatramo vrlo važnim jer je sigurnost temelj prosperiteta i gospodarskog razvoja pa tako i turizma“.

U čast herojskom činu postavljen MIG-21 ispred ulaza u vojarnu u Puli

U ovoj prigodi, ministar obrane osvrnuo se i na spomen-obilježje ispred ulaza u vojarnu postavljeno u znak sjećanja na maestralni prelet pukovnika Danijela Borovića s MiG-om 21 te njegovo slijetanje u nekadašnju zrakoplovnu bazu u Puli 4. veljače 1992. godine. „On se kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin odlučio na taj beskompromisan čin, pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućnim uvjetima postao prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio  na hrvatsko tlo“, ispričao je ministar i podsjetio na značaj hrvatskih pilota i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za vrijeme Domovinskog rata.

„Kada su nam u operaciji oslobađanja juga pružili zračnu potporu, ništa nas nije moglo zaustaviti. Stoga bi bilo povijesno nepravedno da naš narod koji ovdje živi, bude lišen prisutnosti hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske koju je taj isti narod stvorio u tako teškim trenucima“.

Govoreći o značaju i važnosti novoustrojenog Središta za razvoj besposadnih zrakoplovnih sustava, ministar Krstičević kazao je kako će upravo navedeno Središte, koje će u svom sastavu imati kvalitetne i obučene mlade profesionalce, biti prilika mladim ljudima iz Pule i cijele Istre za zapošljavanje i uključivanje u aktivnu službu svome narodu. „Sve ovo otvara priliku za suradnju i suživot HV-a i hrvatskog naroda i zato budite uvjereni kako će vam pobjednička Hrvatska vojska biti uvijek na raspolaganju. To smo pokazali u nebrojenim situacijama, a tako će biti i u budućnosti“, zaključuje ministar obrane Damir Krstičević.

General Šundov rekao je kako su upravo ove prigode za odavanje počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te zahvalnosti njihovim obiteljima. „Povratkom Hrvatske vojske u gradove, povećavamo naše sposobnosti reagiranja u kratkom vremenu, jamčimo sigurnost našim građanima u svakom djelu naše domovine“, poručuje Šundov. Zbog dolaska Hrvatske vojske u Pulu, ponosan je i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin jer vjeruje kako će otvorenje vojarne biti dodatni vjetar u leđa istarskom gospodarstvu: „Siguran sam da će upravo ova vojarna i šire područje bivše zrakoplovne baze biti primjer uspješne suradnje državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave“.

Miletić pohvalio suradnju s Ministarstvom obrane

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić zaželivši pripadnicima Hrvatske vojske ugodnu dobrodošlicu u Pulu i Istru rekao je: "Vjerujem da će Središte za bespilotne letjelice biti učinkovito u civilnoj namjeni i aktivnostima, te da će visokoobrazovani kadar s prostora cijele Istre imati mogućnost zapošljavanja". Također, gradonačelnik Pule zahvalio je ministru obrane na razumijevanju i pohvalio izvrsnu suradnju Ministarstva obrane s lokalnom zajednicom. Zapovjednik središta za besposadne sustave bojnik Zvonimir Mravunac naglasio je kako središte po svom ustroju ima velik potencijal za jačanje već ostvarene suradnje s NATO i EU savezom te predstavlja izazov za vojnu i civilnu industriju.

"Opremljeni smo najmodernijim besposadnim sustavima srednjeg dometa u svijetu", kazao je bojnik Mravunac zahvalivši se na dobrodošlici i ukazanom povjerenju.  Po završetku svečanosti, uslijedio je obilazak i imenovanje prostorija Središta za besposadne zrakoplovne sustave: imenovanje Amfiteatra „280. vod IBL“ te dvorane za sastanke „stožerni narednik Davor Zec“. U prigodi povratka Hrvatske vojske u pulu, na parkiralištu ispred Arene u Puli za sve zainteresirane građane i posjetitelje upriličen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, a kao poklon gradu Puli, Jazz Orkestar Oružanih snaga RH održat će koncert u Domu HV-a, s početkom u 19 sati. (Foto: M. Čobanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa