svjetski poznati chef u rovinju:

'Vrlo je važno u kuhinji biti iskren i predstavljati svoj teritorij'

0
Mauro Uliassi (foto: Manuel Paljuh/PR)
Mauro Uliassi (foto: Manuel Paljuh/PR)

Pravi umjetnik, ne samo kada je u pitanju kuhinja, nego i filozofija njegova života i općenito pristup prema poslu. To je talijanski chef Mauro Uliassi koji u Senigalliji na samom moru sa sestrom od 1990. godine vodi restoran Uliassi. Jedan je to od 20 najboljih restorana u susjednoj Italiji, koji je ove godine dobio i treću Michelinovu zvjezdicu. Koja je njegova filozofija kuhanja, saznali smo na Istria Gourmet Festivalu u Rovinju koji se održao peti put i okupio 16 chefova koji vode restorane s Michelinovim zvjezdicama, piše Jutarnji.

U mojoj su kuhinji jako bitne autentičnost i jednostavnost. To su dvije glavne postavke. Vrlo je važno u kuhinji biti iskren i predstavljati svoj teritorij, pa čak i ako koristite tehnike i namirnice neke druge svjetske kuhinje. To gosti prepoznaju. Isto tako, potrebno je da ta jela mogu interpretirati i drugi chefovi koji rade sa mnom u restoranu pa puno polažem u jednostavnost čitave kuhinje.

Prije nego što sam otvorio ovaj restoran, bio sam profesor u ugostiteljskoj školi, a jednom prilikom supruga me zamolila da pripremim večeru za nju i njezine prijatelje. Večera im se toliko svidjela i dobio sam tolike pohvale da mi je supruga rekla da je to očito moja strast i da bih se trebao time baviti. Dakle, da nije bilo nje, tko zna bih li ikada otvorio restoran. Ipak, u restoranski biznis nisam krenuo sa suprugom, nego sa sestrom Catiom.

Kada smo počeli raditi, bili smo jako željni dokazivanja. Vodila nas je velika strast prema poslu. Uzeli smo malu kolibu na moru i krenuli. Vrlo brzo postali smo jako popularni i na početku čitave priče spremali smo naša klasična jela koja su još uvijek na našem meniju. Znam da je bio običaj nakon svakog dana da ja i moje osoblje popijemo po dva Dom Perignona kako bismo proslavili promet koji smo imali. To je sve motiviralo i svi su se željeli iskazati, rekao je Uliassi za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa