demetlika u saboru:

'Nemojte govoriti da dajete. Vi vraćate oduzeto, i to djelomično'

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

U objedinjenoj saborskoj raspravi o četvrtom krugu porezne reforme u ime Kluba IDS-a sudjelovao je saborski zastupnik Tulio Demetlika. Na samom početku istaknuo je kako se reforma opet većim dijelom provodi preko leđa općina i gradova, a u konačnici i samih građana, jer će građani na kraju biti zakinuti u ostvarenju njihovih potreba.

- Predviđanja su da će ova reforma smanjiti prihode gradova i općina za otprilike 800 milijuna kuna, vezano uz porezno rasterećenje mladih, kojega i mi u IDS-u podržavamo, ali trebamo biti jasni i odgovorni i reći da ove poticaje za naše mlade zapravo osiguravaju gradovi i općine, a ne država, napomenuo je Demetlika, te dodao da Vlada za ta taj iznos uopće nije predvidjela kompenzacijske mjere za gradove, općine i županije.

- Riječ je zapravo o daljnjoj centralizaciji javnih financija i daljnjem opterećivanju lokalnih proračuna, iako Vlada u svakoj prilici naglašava kako provodi decentralizaciju. Međutim, mjere koje sama predlaže i provodi je demantiraju, istaknuo je Demetlika.

Kazao je kako zbog toga određeni gradovi i općine koji su značajnije investirali u svoju lokalnu zajednicu imaju problema te da daljnja ulaganja dolaze u pitanje, a pogotovo dolazi u pitanje strateško i dugoročno planiranje investicija zbog stalnog zadiranja u autonomiju lokalnih proračuna. Naglasio je kako je došlo vrijeme da se napokon prestane većinu poreznih reformi donositi na štetu lokalne i regionalne samouprave, već da i država mora preuzeti svoj dio odgovornosti.

- I nemojte više govoriti da nešto dajete županijama, gradovima i općinama, već vi samo vraćate, i to djelomično, ono što ste oduzeli, zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa