pismo namjere o budućoj suradnji

Zajednička rudarska povijest povezala hrvatski i poljski grad

0
Potpisivanje pisma namjere o budućoj suradnji i zmeđu Labina i Rybnika
Potpisivanje pisma namjere o budućoj suradnji i zmeđu Labina i Rybnika

Na godišnjoj svečanosti Gospodarske komore Šlezije, održanoj 8. studenog u poljskom gradu Rybniku, gradonačelnik Labina Valter Glavičić i gradonačelnik Rybnika Piotr Kuczera potpisali su pismo namjere o budućoj suradnji dvaju gradova. Grad Labin prvi je hrvatski grad koji je potpisao ovakav dokument s nekim od poljskih gradova.

Pismo namjere između gradova Labina i Rybnika nastavak je i potvrda dosadašnje dobre suradnje. Buduća suradnja i razvoj projekata temeljit će se na razvoju društvenih, kulturnih i sportskih kontakata, te zaštiti industrijske baštine kao i unapređenju gospodarske suradnje razmjenom informacija, uspostavljanjem međusobnih veza gospodarskih subjekata, sve u cilju jačanja gospodarske, trgovinske i turističke suradnje. Gradovi će podržavati i razvijati suradnju i na polju uspostavljanja i podržavanja kontakata između škola, školske razmjene djece  mladeži, realizaciju zajedničkih međunarodnih projekata u suradnji s odgovarajućim institucijama i organizacijama.

„Današnjim potpisom pisma namjere s našim prijateljima iz Poljske dodatno smo osnažili našu suradnju koja je oduvijek bila dobra. Zajednička rudarska prošlost bit će temelj za buduće projekte i prijave istih za sufinanciranje putem fondova EU kako bi se bogata industrijska baština sačuvala, ali i nadogradila u turističke, kulturne i druge svrhe. Vjerujem kako je ovaj potpis samo uvod u brojne velike i lijepe priče koje nas očekuju u budućnosti. Posebno zahvaljujem i gospodinu Andrzeju Zylaku, počasnom konzulu Republike Hrvatske u Poljskoj na doprinosu prilikom razvoja suradnje naša dva grada“, poručio je gradonačelnik Glavičić prilikom potpisivanja pisma namjere.

Poljaci nagradili Tulija Demetliku

Na svečanosti za doprinos i dugogodišnju suradnju predsjednik Gospodarske komore Šlezije Andrzej Zylak uručio je nagradu 'Crni dijamant' saborskom zastupniku Tuliju Demetliki.

U sklopu održane svečanosti, ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina, Melita Lasek Satterwhite potpisala je sporazum o suradnji s ravnateljicom srednje umjetničke škole iz Rybnika, a članovi umjetničke škole iz Labina održali su nastup. Tijekom dana  u sklopu održavanja ove manifestacije predstavljena je i destinacija Labin – Rabac kao i proizvodi naših lokalnih proizvođača.

Jedan od zaslužnijih aktera koji su pomogli u realizaciji potpisivanja sporazuma između dva grada ali i pri uspostavi suradnje je veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević kojeg je zbog njegove spriječenosti na večerašnjoj svečanosti predstavljao zamjenik Marijan Barić. Uz brojne uzvanike svečanosti je nazočila i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa