Daus u Saboru: Dan antifašističke borbe mora ostati blagdan!

0
Emil Daus
Emil Daus

U saborskoj raspravi o konačnom Prijedlogu zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, zastupnik IDS-a Emil Daus istaknuo je 8. studenog kako Klub IDS-a najoštrije osuđuje inicijativu saborskog odbora za ratne veterane, koji traži da se Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, promijeni u spomendan, odnosno praznik nižeg reda.

- To je naša moralna, civilizacijska, ali i ljudska dužnost i obaveza. Istru, Rijeku, Zadar i otoke je antifašistički pokret sjedinio s domovinom Hrvatskom. I to uz veliku cijenu ljudskih žrtava uključujući žene, djecu i starce, kao i ogromnu materijalnu štetu, uključujući i spaljivanje cijelih mjesta. To su nepobitne činjenice“, kazao je Daus i dodao kako su u modernim i uređenim zemljama zapadnog svijeta političke teme koje će obilježiti 21. stoljeće izazovi gospodarstva u narednim desetljećima, zelene politike i očuvanje okoliša, izazovi digitalizacije i tehnološkog razvoja, a u Hrvatskoj pojedinci ponovno otvaraju teme koje su razvijena društva odavno apsolvirala.

- Ovo nije pitanje samo jednog datuma ili jednog blagdana, ovo je pitanje jesmo li mi dio moderne, civilizirane i napredne Europe ili to nismo“, naglasio je IDS-ov zastupnik te dodao kako nas konstantno stavljanje takvih tema u fokus javnosti uvelike udaljava od onoga što bi trebalo biti naša misija i cilj, a to je stvoriti moderno i napredno društvo temeljeno na slobodi, antifašizmu, pravu izbora, toleranciji i međusobnom uvažavanju drugih i drugačijih, kao i humano društvo koje gleda u budućnost, ponajprije zbog naše djece i unuka.

- Želimo vjerovati u to da u Hrvatskom saboru kao najvišem predstavničkom tijelu građana Republike Hrvatske još uvijek postoji dovoljno odgovornosti te da će Dan antifašističke borbe zadržati mjesto koje mu pripada i ostati u popisu blagdana u Republici Hrvatskoj. Kako zbog svega prethodno navedenog tako i zbog vrednota koje sadrži sam Ustav RH u svojim Izvorišnim osnovama“, zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa