Apsurd u Pazinu

Otvorili inkubator za mlade, ali ne rentaju ga startupima nego onome 'tko da više'

0
Poduzetnički inkubator u Pazinu (foto: Jutarnji list)
Poduzetnički inkubator u Pazinu (foto: Jutarnji list)

"Pazinski poduzetnici početnici s velikim su entuzijazmom očekivali dovršetak radova na budućem poduzetničkom inkubatoru koji je gradonačelnik Renato Krulčić najavljivao još od 2017. Grad je u te svrhe povukao novac iz fondova Europske unije, krenulo je preuređenje dotrajale zgrade u kojoj je uređeno pet poslovnih ureda, a čelništvo Pazina na konferencijama za medije najavljivalo kako će njihova jedinica lokalne samouprave napokon dobiti prostore namijenjene “mladim poduzetnicima”", piše Novac.

"Tako se to, među ostalim, reklamiralo i na službenim stranicama projekta na kojima i danas stoji kako je prostor na adresi Jure Šurana 3, u bivšoj zgradi koju je koristila tvrtka Usluga, namijenjen rješavanju “nepostojanja adekvatne potporne poduzetničke infrastrukture za poduzetnike početnike”.

Tim više je bilo vidljivo razočaranje tih istih pazinskih poduzetnika početnika nakon što su, 21. listopada, pročitali uvjete gradskog natječaja za davanje u zakup ureda inkubatora. Ukratko, njime je definirano da pravo prijave za najam poslovnih ureda imaju svi mikro, mali i srednji poduzetnici sa sjedištem na području Pazina, za cijenu od početnih 74,82 kune po četvornome metru prostora, a u što je onda uključen i trošak režija, korištenja namještaja i računala, pisača i klima- uređaja.

Drugim riječima, natječaj za najam prostora u inkubatoru uopće nije spominjao poduzetnike početnike, a kamoli startupove, u njemu zasad nije omogućeno ni pružanje neke druge vrste pomoći novim poduzetnicima, a začudan je i princip aukcijske cijene najma prostora koji je nenaklonjen poduzetnicima koji su tek startali.

Uvjet za najam prostora, naime, jest najviši ponuđeni iznos zakupnine pa je upitno kako bi za najam u inkubatoru, u konkurenciji s uhodanim biznisima, uopće mogli konkurirati inicijatori startupova ili osnivači j.d.o.o.

“Cijenimo trud koji je grad uložio oko pripreme, vođenja i realizacije projekta s obzirom na to što znamo koliko je neizvjesno pripremati projekte financirane novcem iz fondova, no sad kad je natječaj objavljen, ispada da grad ne može poticati i ulagati u razvoj mladih poduzetnika, kako je naziv projekta obećavao. Dapače, dogodilo se upravo suprotno – da Pazin uvjetima koje je propisao zapravo ima namjeru maksimizirati prihode od rentanja poslovnih prostora, a od čega poduzetnici početnici na kraju neće imati pogodnosti”, ispričao je za Jutarnji Ivan Guštin, nezavisni član gradskog odbora za gospodarstvo, financije i razvoj podsjećajući kako startupi najčešće ipak podrazumijevaju ljude u dobi od 20 do 35 godina, bez početnog kapitala, kontakata, referenci i unaprijed dogovorenih poslova, a koji si prvih nekoliko mjeseci od osnivanja najvjerojatnije neće moći isplaćivati niti plaću.

Pa ipak, iz grada se opravdavaju kako je zbrka nastala oko inkubatora posljedica loše komunikacije te kako su uvjeti natječaja za najam prostora u skladu s projektom za koji je grad dobio sufinanciranje iz EU.

“Natječaj na kojem smo dobili sredstva podrazumijevao je da prostore ne smijemo davati u najam po subvencioniranim uvjetima te da pritom nikoga ne smijemo diskriminirati već natječaj otvoriti svima po tržišnoj osnovi. Poduzetnici početnici ovim uvjetima neće biti zakinuti, komunikacija ovog projekta je neovisno o uvjetima uvijek prvenstveno išla prema njima te mi očekujemo da će se upravo oni većom mjerom javljati na naš poziv, a ne već uhodani biznisi”, tvrdi pročelnica ureda za gospodarstvo Maja Stranić-Grah najavljujući kako će tijekom 2020. inkubator nuditi i radionice za mlade poduzetnike jer najam prostora nije njegova jedina namjena.

“Mi nikad nismo komunicirali da je inkubator namijenjen isključivo poduzetnicima početnicima iako razumijem da njegovo ime može tako nešto sugerirati. No, uvjetima koje propisuje EU, mi smo dužni u njemu najam prostora omogućiti svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a što formalno-pravno uključuje poduzeća do 250 zaposlenih te s maksimalno 50 milijuna eura prihoda”, tvrdi Stranić-Grah.

Osim toga, dodaje da bi grad, ukoliko bi subvencionirao jedan tip poduzetnika, riskirao vraćanje novca koji je dobio iz Unije, no ne nudi odgovor na pitanje kako su tu vrstu subvencija mladim poduzetnicima u natječajima onda mogli ponuditi neki drugi gradovi.

Poput, recimo, Lipika koji u svojem inkubatoru, također financiranom sredstvima EU, nudi 11 boks ureda za poduzetnike u fazi rasta ili pak Barbana koji nudi prostore poduzetnicima – obrtima “u prvim godinama poslovanja”. Dapače, lipički je inkubator novac za uređenje povukao iz istog fonda kao i Pazin – onog za regionalni razvoj, a gradonačelnik Lipika Vinko Kasana kaže da je on više-manje popunjen.

“Naravno da smo ga namijenili za poduzetnike početnike, pa i sam naziv inkubator govori da je njegova svrha pomoći razvoj novih biznisa. Naši korisnici prvu godinu prostore koriste bez plaćanja najma, potom plaćaju samo dio, a ideja je da nakon pet godina, kad se osove na noge, napuste inkubator i započnu samostalnu priču”, potvrdio je Kasana i dodao da od Europske unije nikad nisu primili riječ prigovora što je prostor namijenjen početnicima.

Nije nevažno spomenuti da je pojam poslovnog inkubatora u Hrvatskoj definiran i Zakonom o unapređenju poslovne infrastrukture, a koji kaže kako su inkubatori “registrirane pravne osobe koje pružaju stručnu i edukativnu pomoć za pokretanje poduzetničkih pothvata i poduzeća te njihov brz i održiv razvoj, uključujući i poslovne prostore po povoljnijim uvjetima za poduzetnike početnike do treće godine poslovanja”.

Za preuređenje zgrade u centru Pazina koja je ovih dana postala poduzetnički inkubator, grad je iz fondova sve skupa dobio 2,9 milijuna kuna od čega je na opremanje i rekonstrukciju prostora otišlo 1,4 milijuna. Budući da preuređeni prostor ima stotinjak kvadrata, izvjesno je da je rekonstrukcija objekta koštala 14 tisuća kuna po četvornom metru, što je paprena cijena za preuređenje stare zgrade, čak i s troškovima opremanja.", piše Novac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa