pohvale savudrijskoj 'pergoli'

'Ako je Fabricio gospodar kuhinje, Ljiljana je vladarica sale'

0
Fabricio Vežnaver (foto: Facebook)
Fabricio Vežnaver (foto: Facebook)

U pomalo nakaradnom, nikad javno proglašenom natjecanju chefova i vlasnika restorana tko će se više približiti fine dining stilu, a zapravo dodvoriti izbornicima jednog relevantnog svjetskog vodiča, te jednog manje važnog, ali užasno agresivnog (za koji svatko tko se imalo razumije u ocjenjivanje restorana zna da se u tako kratkom vremenu nije nikako moglo obići i ocijeniti toliki broj restorana), još njih nekoliko ili postati članom dvije, tri internacionalne ili domaće gurmanske udruge, svašta smo vidjeli, piše gastro-kritičar Jutarnjeg lista Radovan Marčić nakon posjete restoranu Pergola u Savudriji. Dio recenzije prenosimo u nastavku.

Neki zbog takve kompeticije gube svoje uporište, mijenjaju stil i zapravo postaju lošiji nego što su bili, a neki pak profitiraju šaljući svoje kuhare na ozbiljne edukacije po svijetu. Većina ih se ipak pogubi u manjku znanja, pa im jedino preostaje puka imitacija i copy paste strategija koju je u ovo naše internetsko doba i najlakše primijeniti. U tom kakofoničnom okruženju jako je malo onih čija te ideja, stalan rast i postojanost mogu ozbiljnije oduševiti. Ovaj, malo postrance i u geografskom okruženju i od trendovske žiže, to uspijeva. Po uređenju i nije neko najprimamljivije mjesto.

Pomalo je ukočen u citiranju trendovskih normi nametnutih od arhitekta, no ništa ti tu ne smeta i zapravo ti je jako ugodno, pogotovo kad počnu stizati pjatance. Što se (prostiranja) stola tiče, tu su pak zadovoljeni najviši kriteriji serviranja, možda čak i s dozom pretjerivanja. Ovdje će vam svako jelo servirati na drugačijim tanjurima i uz drugačiji pribor za jedenje, od kojih je poneki i rijetko viđen ekstrem (recimo, žličice s jako dugačkom drškom). No, kako je to nobl serviranje dio rituala koji provodi gospođa Vežnaver, chefova supruga, ima smisla. Ako je Fabricio gospodar kuhinje (uz još samo jednu pomoćnicu!), Ljiljana je vladarica “sale”, u delikatnoj ulozi frontmena.

Ona razgovara s gostima i prezentira svako jelo. Nekako ti je jasno da je stil njezin izbor i jednako kao što konobari ili sommelieri uz jelo biraju pripadajuće vino, ovdje se kao nigdje poradilo na spajanju ideje jela i njegovu serviranju, izboru bešteka, čaša, vrsti tanjura, čak i prevelikom izboru maslinova ulja i kvasina, nekoliko vrsta soli, papra i ostalih začina, tako da stol nalikuje na kakav oltar za značajnije misno slavlje. Fine dining non plus ultra. Kako je prošlo samo šest mjeseci od mog posljednjeg blagovanja u Pergoli i detaljnih opisa cijelog slijeda, ovaj prosinački objed, iako je bilo nekih noviteta, opisat ću vam s dva morska jela koja su me, kao i prošli put, posebno razgalila, napisao je Marčić za Jutarnji gdje pročitajte cijelu recenziju.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA