Glorija Paliska:

'Od limuna koji nam se desio napravili smo limunadu'

0
Glorija Paliska, načelnica Općine Raša
Glorija Paliska, načelnica Općine Raša

„Što bi mnogi rekli, desio nam se limun. A mi nismo očajavali, nego smo uspjeli napraviti limunadu“, sažela je raška načelnica Glorija Paliska djelovanje ovog saziva Općinskog vijeća Raše na njegovoj svečanoj sjednici povodom Dana Općine Raša, 4. studenoga, u dvorani nekadašnjeg kina i budućeg Centra za posjetitelje.

Među uzvanicima nalazili su se saborski zastupnik Tulio Demetlika, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, zamjenik načelnika bratimljene Općine Velika Ivica Kovačević, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, predsjednica Gradskog vijeća Labina Eni Modrušan, načelnik Kršana Valdi Runko, zamjenik predsjednika kršanskog vijeća Roko Terković, načelnik i predsjednik Vijeća Općine Sv. Nedelja Gianvlado Klarić i Valter Golja, raški župnik Mirko Vukušić te predstavnici policije, vatrogastva, civilne zaštite, škole i vrtića, gospodarstva.

Kontinuiran razvoj na svim područjima

Željko Zahtila, predsjednik Općinskog vijeća Općine Raša, u svojoj je pozdravnoj riječi istaknuo da ga veseli što na trećoj svečanoj sjednici u ovom mandatu Općinskog vijeća može ustvrditi da se općina kontinuirano razvija na svim područjima.

„Takvom napretku svakako pridonose važne odluke Općinskog vijeća, a njih i dalje u najvećoj mjeri donosimo jednoglasno, što je dodatan razlog za zadovoljstvo. Tako je bilo i s drugim izmjenama Prostornog plana uređenja Općine kao krovnog dokumenta koji omogućuje razvoj. Ovaj put uskladili smo turističke zone sa županijskim prostornim planom te očekujemo da ćemo novim razmještajem dobiti ono što naša 50 kilometara duga obala traži, a to su novi smještajni kapaciteti. Također, u prostorni plan ugradili smo sve potrebno za realizaciju projekta sustava odvodnje Aglomeracija Labin-Raša-Rabac.

Strateški promišljamo i upravljanje nekretninama Općine. Raša je poznata kao općina koja u vlasništvu ima mnogo stanova te smo se opredijelili za njihovu prodaju. Krenuli smo s onima u naselju Krapan, a uslijedit će prodaja stanova u ostalim naseljima.

Jedna od novijih odluka Vijeća odnosi se na zamjenu nekretnina s Komunalnim poduzećem 1. Maj Labin. Općina Raša dobit će zgradu nekadašnje toplane, čime će se omogućiti sanacija opasnog dimnjaka, ali i vrednovanje cijelog objekta, koji je zapravo dio raške industrijske, rudarske priče. S druge strane, u vlasništvo 1. Maja prelazi nekretnina na području Mosta Raša, koja je namijenjena izgradnji reciklažnog dvorišta, čija je realizacija naša zakonska obaveza“, rekao je u svom govoru Željko Zahtila.

Općina brine o potrebama svih dobnih skupina

„Kad smo preuzeli odgovornost za upravljanje Rašom znali smo da putovanje neće cijelim putem biti 'zeleni val', znali smo da će semafor sigurno upaliti i narančasto, pa crveno svjetlo. A to se i dogodilo – u obliku požara ovog kina, poplave Raška doline, izlijevanja mazuta u Trgetu, okupljanja ljudi ispred Općine. Iz svega toga izvukli smo najbolje kad je bilo najteže – obnavljamo kino, gradi se komunalna lučica u Trgetu, a raški kanal saniran je u brzom roku“, rekla je načelnica Paliska.  

„Brinemo se o svim dobnim skupinama, o svemu što je potrebno za život, što ga zaokružuje – od opremanja jaslica, vrtića, škole, društvenog života s našim sve poznatijim manifestacijama, preko doma za umirovljenike, pa do proširenja kapaciteta groblja.

Prije početka školske godine dovršen je najveći projekt u 80 godina postojanja Osnovne škole Ivana Batelića Raša, a to je energetska obnova zgrade uz drukčiju organizaciju prostora i uređenje okoliša. Kapitalan je to projekt za Rašu pod kapom Istarske županije. Raški đaci sada imaju primjerene uvjete za školovanje. Hvala Županiji na svoj pomoći koju je dala Raši za školu, a hvala i na pomoći koju pruža u projektu obnove Doma za umirovljenike gdje je nedavno dobivena građevinska dozvola te čekamo nastavak aktivnosti!

Eni Modršan, Valter Glavičić, Tulio Demetlika, Sandra Ćakić Kuhar i Glorija Paliska

Objekt u kojemu smo danas, bivše kino, koje upravo uređujemo, nastavak je priče o rudarenju u Raši, o Kovarskoj kući Arsjii. Ovaj će dio zgrade pričati priču o jedinstvenoj urbanističkoj vrijednosti Raše, bit će odredište za naše goste, ali i višenamjenska dvorana namijenjena događajima, za sve naraštaje mještana. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma, koje je prepoznalo našu priču i već drugu godinu za redom podržalo, na čemu im se toplo zahvaljujemo. 

Još se jedna velika investicija dešava u našem okruženju: u naselju Trget uređuje se lučica za komunalne vezove. Trgetu se događa nešto lijepo, pozitivno nakon prošlogodišnjeg nemilog ekološkog incidenta u luci Bršica. Projekt je najvećim dijelom sufinanciran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje nam je nakon incidenta pružilo svu moguću pomoć te im se i ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na svemu“, nabrojala je raška načelnica.

Projekt odvodnje najznačajniji od nastanka Raše

Posebno se osvrnula na najvažniji infrastrukturni projekt u Raši, rješavanje problematike odvodnje, zajedničkog projekta Aglomeracija Labin – Raša – Rabac.

„Dok smo tražili rješenja za tzv. prijelazni period javili su se građani sa svojom inicijativom. Zbog tog višegodišnjeg problema odlučili su svoju zabrinutost iskazati i dolaskom pred Općinu. Zajednički definiranim akcijama došli smo do rješenja za prijelazni period znajući da je trajno rješenje izgradnja cjelovitog sustava Aglomeracije Labin – Raša – Rabac za koji su posljednjih mjeseci napravljena dva važna koraka.

Prvi što je Studija izvodljivosti dovršena i prihvaćena od strane projektnog tima, a drugi da je Općinsko vijeće Općine Raša jednoglasno donijelo izmjene Prostornog plana uređenja Općine Raša u kojemu je ugrađena lokacija pročistača te potrebne odredbe za provedbu projekta. Općina Raša je tako prva od tri lokalne samouprave koja ima spremno prostorno-plansku dokumentaciju za projekt odvodnje. Sada čekamo da to isto učine Općina Sv. Nedelja i Grad Labin. Nakon toga bit ćemo spremni za sljedeću fazu projekta, ishođenje ekoloških dokumenata pri Ministarstvu okoliša“, kazala je načelnica Glorija Paliska.

I labinski gradonačelnik Valter Glavičić je u svojoj pozdravnoj riječi govorio o važnosti ovog projekta. 

„Projekt odvodnje Labinštine sigurno je najveći projekt na Labinštini od kada je izgrađena Raša 1937. godine i Pozzo Littorio 1942. godine. Možemo reći da je upravo ovdje gdje se dešavao najveći problem, taj problem i riješen i da sada možemo s ponosom reći da više nismo na početku, nego da smo ušli u projekt koji će biti svojevrsni New Deal Labinštine jer je Labinština tako lijepa i tako ponosna i posebna, ali je tako mala. Zato nemojmo se dijeliti i stavimo glave skupa i pokažimo i pošaljimo poruku cijeloj Istri koji je pravi put da ostanemo ono što jesmo, da imamo svoj identitet i da ga ne damo i da ga skupa i zajedno branimo“, kazao je Glavičić.

Rezultati vrijednog truda i rada

„To što danas idete putem razvoja i napretka rezultat je vašeg vrijednog truda i rada i realnog planiranja, ali isto tako i našeg zajedništva. Zato ću u ovoj u ovoj prilici istaknuti projekt obnove osnovne škole u Raši vrijedan 10,6 milijuna kuna za koji su sredstva osigurali Istarska županija, Europski fond za regionalni razvoj i Općina Raša. Zbog ovog i drugih kvalitetnih projekta ponosni smo na suradnju s Općinom Raša. Istra danas po mnogo čemu prednjači u Hrvatskoj, bilo da se radi o turizmu, gospodarstvu ili pozitivnim demografskim trendovima. Mi smo na to ponosni jer smo uvijek imali viziju svoga razvoja, znali smo u što treba ulagati, koje grane i potencijale razvijati da bismo svi zajedno bolje živjeli“, kazala je Sandra Ćakić Kuhar.

U kulturnom dijelu programa svečane sjednice srdačne aplauze izmamili su nastup Korine Matković, članice Dramske grupe OŠ Ivana Batelića Raša, koja je izvela monolog „Kad budem vela“ i dua Adrijane Miletić i Rafaele Blažine, članica RKUD–a Rudar Raša, koje su svirale na roženicama i mehu te otpjevale „Pokraj Raše“. „Lijepu našu“ i „Krasna zemljo“ na klarinetu je odsvirao maestro Franko Ružić, a program svečane sjednice vodila je Aida Suljić. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa