Boris Sluga: Kolinda Grabar Kitarović je krajnje licemjerna!

1
Josip Hrvatin, Bahrija Mujkanović, Safet Mujkanović, Sadija Begić i Boris Sluga
Josip Hrvatin, Bahrija Mujkanović, Safet Mujkanović, Sadija Begić i Boris Sluga

Uzvike „Tako je!“ i pljesak dobio je Boris Sluga kada je ispred Titove biste na autobusnom kolodvoru u Labinu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nazvao krajnje licemjernom zato što u inozemstvu o Hrvatskoj govori kao zemlji članici pobjedničke antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu, a istovremeno je iz svog ureda na Pantovčaku uklonila bistu Josipa Broza Tita, koji je zaslužan za svrstavanje Hrvatske na pobjedničku stranu.

Okupljanje se održalo u povodu Dana mrtvih u organizaciji Društva 'Josip Broz Tito' Labin. Prije minute šutnje vijenac su položili Safet Mujkanović, Bahrija Mujkanović i Sadija Begić. Činilo se da će komemoracija proteći rutinski, uz kraći osvrt Josipa Hrvatina, predsjednika Društva, tim više što je tridesetak okupljenih stajalo pod kišobranima kad je riječ preuzeo Boris Sluga, Potpićanac koji živi u Rijeci i novi je član udruge.

Napomenuo je da je svjestan činjenice da se ne može više živjeti u vremenu kakvom se živjelo od 1945. do 1991. godine, ali mu jako smeta kada se omalovažavaju stvari kojima smo se nekada dičili.     

„Ne mora se stalno govoriti o tom dijelu naše povijesti, ali o njemu se mora znati, a u našim udžbenicima povijesti tih stranica više nema. Treba znati da se na svu sreću našao netko tko je mogao povesti u borbu za oslobođenje“, kaže on.

'Do rata ne bi došlo da smo bili tako složni u miru'

O Hrvatima Sluga ima pozitivno mišljenje jer „kada god je prijetila neka neprijateljska sila hrvatski se narod znao skupiti, zbiti redove i oduprijeti se. To je jako pozitivna stvar! Ali, siguran sam da do rata ne bi došlo da smo bili tako složni u miru. Kad mi jedanput izborimo pobjedu, oslobodimo se nečega, onda se primirimo i dozvolimo da nas ponovo netko okupira.“

Osvrnuo se i na povijesni značaj Hrvatskog zagorja rekavši: „Hrvatsko zagorje dalo je tri velikana: Matiju Gupca, Josipa Broza Tita i, ako mogu reći da je Tuđman bio velikan, onda ću reći da je i on bio velikan.“   

Objasnio je i u čemu smatra da se ti velikani razlikuju: Gubec se borio za prava seljaka, Tito za sve koji žive od rada, a Tuđman je sva ta prava pogazio i sve dao gospodi. „I na tome mu hvala!“, zaključio je i dobio još jedan aplauz.

Prethodno je Josip Hrvatin naglasio da cilj Društva Josip Broz Tito nije baviti se prošlošću, nego budućnošću, ali da moraju reagirati na laži o Titu. „Želimo da se u Hrvatskoj sve više napreduje, onako kako smo nekada napredovali, a sada sve više propadamo“, kazao je on.

Napomenuo je da antifašizam nije ideološka, nego vječna ljudska vrijednost. “Svi su ljudi antifašisti jer ako nisu antifašisti, onda nisu ljudi. Antifašizam znači cijeniti ljude i ne praviti razlike među njima po bilo kakvoj osnovi“, objasnio je Hrvatin. (Tekst i foto: Robi Selan)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa