Počeli Dani otvorenih vrata agroturizama Istre (video)

0
KUD Pazin
KUD Pazin

Pečena istarska kobasica s prilogom od palente i dinstane repe s grahom, zanimljiva je kombinacija za koju biste u prvi mah pomislili da ne ide, ali ide, itekako! Bilo je to glavno jelo na otvaranju 10. Dana otvorenih vrata agroturizma Istre u OPG Ograde u Katunu Lindarskom posljednjeg dana listopada.

„To je težačko jelo koje se jelo svaki dan i na kojemu smo se, kako se to voli reći, odgojili, ali polako je počelo padati u zaborav, pa smo ga pripremili da bi se autohtone namirnice od koji se sastoji što više valorizirale“, kazala nam je domaćica Davorka Šajina, pokretačica OPG- a Ograde.

Jelo je spremio njezin sin Mauricio Šajina, koji vodi OPG, a njegova je kreacija bilo i jednako tako zanimljivo predjelo: boškarin na lešo na posteljici od rokule s povrćem iz juhe i hrenom. Njeno djelo  bio je ništa manje dobro „pogođen“ desert: dunje s kremom spravljenom od kestena i skute.

U ovom meniju možete i vi uživati po promotivnoj cijeni  od 105 kuna svakog vikenda do 1. prosinca. Također, po istoj cijeni u istom razdoblju možete ručati ili večerati u još jedanaest agroturizama: Botra Marija u Sv. Petru u Šumi, Cerovac u Eržišću, Dušani u Dušanima, Giovanna Allegra u Šumberu, Montižel u Grožnjanu, Pineta u Sv. Martinu, SIA na Stanciji Guran kod Vodnjana, Stara štala u Cerovlju, Štefanić u Štefanićima, Ondina u Bričancima i Pekica u Štokovcima.

Čekaju vas, na primjer, aromatizirana svinjska vratina u pikantnom umaku s dinstanim kiselim kupusomn na padelu i kumpiron na lešo te domaći kruh, zatim junetina na padelu u šugu sa šumskim gljivama sa sezonskim povrćem, miješana salata i domaći kruh ili možete odabrati pljukance sa šugom od tovara, sezonskom salatom i domaćim kruhom, da navedemo samo tri glavna jela s tri različita menija. Svi meniji mogu se pogledati na www.azri.hr, stranici AZZRI – Agencije za ruralni razvoj Istre, koja organizira Dane otvorenih vrata agroturizama. Važno je napomenuti da termin treba rezervirati izravno na telefonski broj željenog agroturizma.  

Dane je u Ogradama otvorenim proglasio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a kratku svečanost obavljeno pod nadstrešnicom jer upravo u tom trenutku kišilo protekla je osvrtu na proteklih deset godina Otvorenih vrata.

„Kada smo prije deset godina krenuli bilo je problema sa zakonodavnim i fiskalnim okvirom – nije bilo jasno što je to agroturizam, spada li u poljoprivredu ili turizam i što se tu može ili ne može prodavati. Vremenom je zakonodavac na primjerima prakse uvidio pogreške i izmijenio mnoga pravila i sada je to sasvim druga priča“, kaže Igor Merlić, direktor Agencije.

„Agroturizam je jedan od razvojnih projekata Turističke zajednice Istarske županije koji je u direktnoj vezi s istarskim konobama, malim hotelima, vinarijama i uljarama. Želimo odraditi scenografiju za središnji dio Istre koji će imati snage privući goste u predsezoni i posezoni. Agroturizam u dosluhu s ostalim navedenim projektima može dočarati upravo autentičnost Istre i pružiti odmak modernog načina života kojim naši gosti iz emitivnih zemalja uglavnom žive. Naša promocija usmjerena je na viši srednji sloj, prema obiteljima s godišnjim prihodom višim od 12 tisuća eura, dakle govorimo o intelektualnoj razini koja prepoznaje i cijeni tu vrstu ponude“, podvukao je direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

Agroturistička ponuda posebno je važna za Turističku zajednicu središnje Istre, koja se brendira kao izvorna autohtona Istre. Njezina direktorica, Sanja Kantaruti ističe: „Agroturizmi su ono izvorno, autohtono što naši gosti traže. Zato tu tradiciju obiteljskih gospodarstva želimo zadržati, potičemo nastanak novih i razvoj njihova ponude.“

Ugođaj izvornosti na otvorenju stvorili su članovi KUD-a Pazinu koji su lupili tj. gulili kukuruz,a ugođaj prave istarske veselice stvorio je duet Serđo Valić na trieštini i Petar Banko na lončastom bajsu. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa