Gasi se signal TV Koper na Hotbirdu, novinari poslali apel

1
Ilustracija: RTV Slovenija
Ilustracija: RTV Slovenija

TV Koper - TV Capodistria, televizijska stanica s dvojezičnim talijansko-slovenskim programom trebala bi prestati emitirati na satelitu Hotbird 9. studenog, objavila je talijanska redakcija te stanice u apelu kojim traže podršku za nastavak emitiranja. Ovoga je puta, kako pišu, problem financiranje s talijanske strane.

Ta televizija, koja djeluje u sklopu RTV Slovenija, tematski pokriva područje na kojem živi talijanska zajednica u Istri i Kvarneru, no zemaljski signal pokriva tek područje slovenske Istre i mali dio pojasa uz granicu. Svi su pokušaji da se zadrži emitiranje na satelitu ili osigura alternativa, primerice prenošenjem zemaljskim putem, zasad bili neuspješni, piše talijanska redakcija TV Koper, zbog čega kažu da je realna situacija u kojoj "neće biti u mogućnosti obavljati svoju službu za talijansku nacionalnu zajednicu".

TV Koper, koji emitira dvojezično, je ujedno i jedina TV stanica s djelomičnim slovenskim govornim programom na Hotbirdu, pa će gašenjem posrednom biti "zakačena" i slovenska manjina u hrvatskoj Istri, ali i šire. Naime, slovenski programi emitiraju se na Eutelsatu 2W, koji ima relativno slab signal, ali i prema kojem malo tko u Istri ima usmjerenu antenu, budući da je većina popularnih kanala, uključujući one talijanske javne televizije RAI, na satelitu Hotbird. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa