Mladi Puležani sudjelovali u izradi proračuna za 2020.

0

U sklopu EU projekta SOS, čiji je nositelj Grad Pula, 29. listopada su u pulskoj Komunalnoj palači brojni mladi predstavili svoje prijedloge za izradu gradskog proračuna za 2020. godinu. Mladi su u proteklom periodu sastavili popis od ukupno 46 prijedloga i ideja koja su danas predstavili gradonačelniku, njegovim zamjenicima Robertu Cveku i Eleni Puh Belci te resornim pročelnicima i direktorima trgovačkih društava kao i predstavnicima Savjeta mladih Grada Pule.

Na samom početku pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je svima koji su se svojim kreativnim prijedlozima aktivno uključili u proces donošenja odluka.

„Upravo je uloga aktivnog sudjelovanja u izradi proračuna da se pokušaju sagledati one potrebe koje zadovoljavaju čim veći broj naših građana. Proračun mora biti uravnotežen, odnosno možemo potrošiti onoliko koliko prihodujemo te se ne možemo primjerice poput države zaduživati da bi podmirili potrošnju. Drago mi je da ste se uključili jer na taj način dajete nam bolji uvid u probleme koji vas muče, a na nama je da ih nastojimo riješiti“, kazao je pulski gradonačelnik.

Mladi su sastavili popis od 46 prijedloga koji su danas redom predstavili, a među njima bilo je onih o potrebi uvođenja dodatnih linija javnog gradskog prijevoza u prigradskim naseljima, potom više manifestacija namijenjenih mladima, pojačan odvoz smeća, postavljanje javne rasvjete i uređenje pulske tržnice. Zanimljivih prijedloga nije nedostajao pa su tako učenici predložili program obilježavanja adventa u Areni, uvođenja semafora za slabovidne osobe, dodatno uređenje CGU Rojc, proširenje mjesta na kojima je besplatan gradski internet i niz drugih.

Kako je na kraju susreta i poručeno, dio predloženih ideja i aktivnosti Grad Pula već provodi kroz svoje redovne programe, svi će se kvalitetni prijedlozi razmotriti i nastojat će se uvrstiti u proračun koliko god je to moguće, a mladima je upućen poziv da se aktivno uključe u rad Savjeta mladih Grada Pule. 

Prikupljanje ideja za proračun od strane mladih aktivnost je spomenutog EU projekta SOS čiji su partneri Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga mladih i Alumni FET Pula, Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se na području Istarske i Osječko-baranjske županije te okuplja 450 mladih u dobi od 15-29 godina.

Na kraju današnjeg predstavljanja, mladi su sami glasovanjem odabrali tri najbolja prijedloga. Najboljim je izabran onaj Larisse Boljun i Daria Filinića iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koji su predložili program advent u Areni. Drugim je proglašen project uvođenja hranilica za životinje lutalice Mateje Kos i Lorene Čikor s Fakulteta ekonomije i turizma, a treći je prijedlog obnove Piramide kao mjesta okupljanja mladih koje su predložile Ana Marija Grgić i Laura Antunović iz Ekonomske škole.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa