Skoko: 'Uživao sam u 150 sati čiste boli dok su me tetovirali'

0
Tetovaže poznatog kuhara Davida Skoke (foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Tetovaže poznatog kuhara Davida Skoke (foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Kuhanje, motocikli, tetovaže. Nebitno kojim redoslijedom. Sve troje velike su strasti pulskog chefa Davida Skoke (43). Trenutačno ga gledamo u HRT-ovu showu 'Kuhan i pečen' u kojem sa chefovima Matom Jankovićem, Anitom Margić, Ivanom Bekavac, Ivanom Erakom i Christianom Misiračem pomaže kuharima amaterima u osmišljavanju svakodnevnih jela. Sretan je što ne mora kritizirati javno i suzdržavati se od psovanja kao u 'Jezikovoj juhi', piše 24sata iz koje gprneoismo dio razgovora.

*Dosad ste bili u “Masterchefu”, putopisnoj emisiji “Bez rezervacija” Anthonyja Bourdaina pa ste prošle godine bili prvi Hrvat koji je imao svoju emisiju na kanalu 24Kitchen. Koji format emisije vam najbolje odgovara?
- Svi TV formati koje sam snimio svidjeli su mi se, svaki je drukčiji na svoj način i za svaki od njih sam se drukčije spremao. Najlakše mi je bilo snimiti format u kojem nisam sam u kadru, tj. fokus nije samo na meni. Zato mi je i najdraži ‘Kuhan i pečen’, nisam se nikad prije tako dobro zabavio kuhajući na telki.

*Koliko imate tetovaža? Imate li još koju u planu?
- Ne znam koliko ih je zapravo, sve je to isprepletena mreža emocija, strahova, pobjeda i gubitaka išaranih po tijelu. Ukupno oko 150 sati tetoviranja. Tu i tamo požalim što sam se tako nacrtao, već u drugom trenutku imam u glavi još dvije, tri koje ću si ‘puknuti’ negdje. Ne znam hoće li to netko razumjeti ili ne, ali uživao sam u svih 150 sati čiste boli dok su me tetovirali.

*Jeste li imali problema tijekom karijere zbog tetovaža?
- Nikad!

*Po čemu pamtite djetinjstvo?
- Po dugim ljetima na Fratarskom otoku, gdje sam odrastao u sinergiji sa šumom i morem, najljepša sjećanja proizlaze baš iz te naše male oaze mira.

*Vaš obiteljski restoran proglašavali su najboljim u Hrvatskoj, kao i da ste na vrhuncu gastrokarijere. Od koga ste učili kuhati s obzirom na to da ste samouk kuhar?
- Mislim da je moje najkreativnije kuhanje iza mene, sad sam puno kreativniji u drugim sferama. Osjećam veliku potrebu da se vratim tradicionalnom pristupu namirnici i pokušam sačuvati našu izvornu kuhinju i tradiciju od ubrzanog gubljenja identiteta. Stalo mi je da se ne zaboravi ono što su znali naši stari, ono što sam ja naučio od njih prenijeti onima koji dolaze poslije. Učim stalno, svaki dan želim naučiti nešto novo. Jako sam discipliniran i uporan, za razliku od mladosti ludosti, sad sam baš radni stroj. Još kao klinac znao sam si skuhati paštu i ispeći komad ribe, u našoj se kući uvijek puno kuhalo, najviše ribe. Kad se rodiš u ribarskoj obitelji, jede se riba svaki dan, tako sam i učio čistiti ribu od oca i skuhati brudet od majke.

*Kuhaju li sin i kći s vama?
- Moja se djeca često uhvate kuhati s nama, pogotovo doma. U Batelini su znali stati na stolčić pokraj mene ili none i ‘pomagati’ u pripremi... U servisu nisu baš oduševljeni, tad se ‘roka’ i tad kuhinja nije mjesto za igru.

*Puno se restorana otvori i još brže zatvori. Koja je vaša tajna?
- U našem lokalu radno okruženje je opušteno i pozitivno, nema galame ni egotriperskih preseravanja. Više puta sam bio prisiljen otići ohladiti glavu iz vlastite kuhinje jer sam zbog svojih ispada bijesa i galame poremetio radnu rutinu. Nitko u našoj radnoj okolini nema na to pravo. Pravila se znaju i, tko zgriješi, dobije po prstima, pa makar bio Ribarev sin. Red drži moj stari! Važnija nam je zdrava radna okruženje nego tri nezadovoljna gosta kojima možda ambijent nije po volji ili bi da im se netko posveti s baš njima potrebnom posebnom pažnjom. Kritike su dobrodošle, dobre da bi potvrdile našu kvalitetu i one loše da bismo popravili ono što činimo krivo, rekao je Skoko za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa