Miletić na summitu: 'Moramo držati korak s velikim europskim gradovima'

0

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić u sklopu 40. kongresa europskih liberala u Ateni sudjelovao je na 5. summitu liberalnih gradonačelnika, na kojem se razgovaralo o mobilnosti u gradovima, budućnosti digitalnih gradova te o tzv. smart rješenjima. 

Summit liberalnih gradonačelnika inicijativa je europskih liberala koja postoji kako bi se poboljšao i zaštitio jedan od temelja demokracije u Europi, a to je pravilno uključenje svih oblika podnacionalne vlasti u proces donošenja odluka u Europskoj uniji. 

Ovogodišnji summit okupio je 20-ak gradonačelnika iz cijele Europe, među kojima i gradonačelnik Dublina Paula Mculiffea, gradonačelnik Vilniusa (Litva) Remia Simasiusa te dogradonačelnica Madrida Begone Villacis. Na sastanku je sudjelovala i Izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalna pitanja i tržišno natjecanje Margrethe Vestager.  

Nakon rasprave i izmjene iskustava u vođenju gradova i stvaranju društava jednakih šansi, gradonačelnici su se osvrnuli na neizbježnu temu digitalizacije. Gradonačelnik Pule Boris Miletić složio se s tim da su digitalizacija i digitalna transformacija društva danas „hot“ teme u poslovnom svijetu i da je konačno došlo vrijeme da budu predmet konkretnih politika, bilo da govorimo o europskoj, nacionalnoj ili lokalnoj razini. „Neizmjerno mi je drago što je naš grad među prvima prepoznao važnost digitalizacije i da smo tim putem krenuli još 2007. godine uz bok svjetskih metropola!“  

Tada smo, kazao je Miletić, uveli e-Poslovanje gradske uprave čime je građanima omogućena znatno brža, efikasnija, transparentnija i jeftinija usluga, a nakon toga postepeno smo uveli cijeli niz rješenja poput e-Predmeta, elektroničkog plaćanja računa, e-Konzultacija s građanima, e-Zahtjeva, elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće, e-Proračuna gdje građani mogu vidjeti na koji se način troši javni novac. 

Miletić je istaknuo i aplikaciju poput „Pula na dlanu“ koja na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu. Također, naglasio je da „građani Pule svoje sugestije, prijedloge i primjedbe mogu prijaviti i putem aplikacije SmartPula, a prvi smo grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo inovativnu aplikaciju pod nazivom Razvrstaj.me Plus koja građanima omogućava jednostavno svakodnevno snalaženje u razvrstavanju otpada.“ 

Također, Pula već godinama ima besplatnu mrežu gradskog interneta na najfrekventnijim gradskim lokacijama, a ona je uvedena i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza kao i u sportskim objektima kojim upravlja naše gradsko trgovačko društvo Pula sport. Dakle, imamo zbilja bogato iskustvo u korištenju pametnih rješenja koje pozitivno utječu na život u Puli i tim putem nastavljamo razvijati naš grad!

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule zaključio je porukom da nas „veličina istarskih gradova ne smije, niti nas je ikad ograničavala da držimo korak s velikim europskim gradovima i da pozicioniramo Istru i njene gradove u samom vrhu po pitanju inovativnih i smart rješenja.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa