sumnjivci obilaze kuće po puli

Da vam s vrata ponude posuđe u zamjenu za zlato, bi li pristali?

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Budući da se pojavila informacija da na području Pule nepoznate osobe obilaze kuće te nude posuđe i u zamjenu traže zlato, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima da pripaze koga puštaju u svoje domove, a pogotovo da o tome upozore svoje starije članove obitelji. Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.

Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda. Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija savjetuje sljedeće: kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi, za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca te ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabost. Budite sumnjičavi, a ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede, dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa