Koje sposobnosti treba imati direktor Turističke zajednice?

1
Vedrana Valić
Vedrana Valić

Izbor bivše novinarke Vedrane Valić za direktoricu Turističke zajednice Općine Marčana, nakon izbora Enca Crnoborija za istu dužnost u Općini Medulin, drugo je imenovanje u ovom sektoru koje je zaslužilo bombastičan naslov u Glasu Istre. Iako naslovna stranica ovog lista, nakon što su je svojim bizarnim postupcima ili načinom života 'zaslužili' razni 'oriđinali' i likovi sa same društvene margine, i nije nešto čemu treba pridavati neki posebni značaj.

Enco Crnobori i Vedrana Valić na naslovnice su došli pod optužbom da im se pogodovalo prilikom izbora za mjesto direktora/ice turističke zajednice, a kao argument u oba se slučaja navodilo da osobe nemaju iskustva rada u turizmu.

Kod Vedrane Valić, inače nekadašnje novinarke tog istog lista, čak se posprdno navodi da je kao svoju kvalifikaciju navela da je godinama kao novinarka pratila teme iz turizma. Kakav novinarski autogol! Pa kakvo onda novinar, koji je to napisao, ima mišljenje o svojoj profesiji, ako misli da pisanje o turizmu nije nikakva kvalifikacija za imati znanje o turizmu?!

Uz dužno poštovanje prema svima koji su svoja znanja i iskustva stjecali radeći u turizmu, nitko me nikada neće uvjeriti da netko, tko je čitav radni vijek radio kao šef recepcije, voditelj nekog hotela ili turističke agencije, o turizmu zna više od novinara koji je o tome godinama pisao, razgovarao s ljudima iz različitih turističkih zanimanja, izvještavao s različitih panela o turizmu i slično.

Uostalom, koje su to sposobnosti koje bi trebao imati direktor Turističke zajednice? Je li dovoljno samo imati iskustva u turizmu ili je vrjednije, recimo, biti menadžer s organizacijskim sposobnostima iz bilo koje branše?

I što je to uopće iskustvo u turizmu? Vrijedi li za tu funkciju više iskustvo pružatelja ili konzumenta usluga? Osobno volim putovati i kao turist sam obišao pola svijeta, posjetio sam pet kontinenata i susreo se s najrazličitijim vrstama turističke ponude, do odredišta sam se vozio svim mogućim prijevoznim sredstvima, spavao u raznim smještajima i do lokacija dolazio putem različitih komunikacijskih i informativnih kanala. I da se ja sada, primjerice, javim za direktora neke turističke zajednice, a protukandidat mi je dugogodišnji direktor nekog hotela koji nikada ili rijetko putuje, koji bi od nas dvojice bio bolji izbor? Znam, javnost bi za mene rekla: što on zna o turizmu? (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa