Predavanje dr.sc. Alide Perkov

Za što sve Pula može zahvaliti Paulu Kupelwieseru?

0
Alida Perkov
Alida Perkov

U prepunoj  Čitaonici kluba umirovljenika u Puli 21. listopada  održano je predavanje dr.sc. Alide Perkov: „Paul Kupelwieser Ne samo Brioni“. Kupelwieserove veze s Istrom javljaju se tijekom vođenja željezare u Vitkovicama koja je isporučivala čelik za pulske utvrde i ratne brodove još 1882.godine.  Kada je 1884. osobno posjetio Pulu, Kupelwieser se uvjerio u rastući potencijal grada Pule, ali i u  gospodarsku zapuštenost okolice Pule. Odlučivši se za napuštanje Vitkovica i životnog zaokreta, 1893. godine u 49.godini otkupio je malarične i zapuštene Brijunske otoke. Od prvotne ideje da na njima uspostavi poljoprivredno gospodarstvo te kulturni centar za tada rastuću luku, Brioni su postali omiljeno odredište za odmor mnogih imućnih ljudi.

U dvadesetak aktivnih  godina  na Brijunima Kupelwieser rješava kompletnu infrastrukturu Brijuna (vodu, struju, prometnu povezanost), ali je pokazao i visoku socijalnu osjetljivost i filantropiju (stanovi za  radnike i jednogodišnja škola za djecu na Brijunima, obnova crkve sv.Germana ). Uz oživljavanje poljoprivrede (sirana i vinarija) najviše su poznate investicije u turizam i prateće sadržaje.

Dr. Perkov je osobitu pozornost posvetila manje poznatim dijelovima Kupelwieserove poslovne biografije, one izvan Brijuna: otvaranje tvornice leda u Puli, kupnja 500 hektara Valturskog polja, kupnja Medulinskog priobalja. Spomenuli su se i nerealizirani projekti: izgradnjaodvojka južne željeznice Galižana Pula, izgradnja trgovačke luke u Medulinu. No, tu je i podatak o Kupelwieserovoj donaciji oltara Majki božjoj od Kuj, prijateljevanje sa Ližnjancima, lov na sitnu divljač na otočiću Levan.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

INSTALATER/INSTALATERKA GRIJANJA I KLIMATIZACIJE

Do: 12.03.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODOINSTALATER/VODOINSTALATERKA

Do: 12.03.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR/KA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA