100 obljetnica smrti Paula Kupelwiesera

Brijuni: od malaričnog otoka do omiljenog odredišta

0

Povodom 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera dr.sc. Alida Perkov održat će predavanje o ovom poznatom poduzetniku i industrijalcu. Njegove veze s Istrom javljaju se tijekom vođenja željezare u Vitkovicama koja je isporučivala čelik za pulske utvrde.

Kada je 1884. osobno posjetio Pulu Kupelwieser se uvjerio u veliku gospodarsku zapuštenost ovog dijela Austro-Ugarske Monarhije. Želeći ostvariti profit i  Istri 1893. godine otkupio je Brijunske otoke, koji su tada bili malarični i zapušteni. Od prvotne ideje da na njima uspostavi poljoprivredno gospodarstvo te kulturni centar za tada rastuću luku, Brioni su postali omiljeno odredište za odmor mnogih imućnih ljudi.

Kupelwieser rješava problem dovoda pitke vode s kopna, uređuje dio pristaništa i kupuje dva parobroda, gradi pet hotela i bazene s grijanom vodom, pa su Brijuni uskoro postali cijenjena destinacija za odmor. Od gospodarskih aktivnosti na Brijunima je pokrenuo proizvodnju vina i mliječnih proizvoda.

Zanimljivo predavanje Alide Perkov: Paul Kupelwieser „Ne samo Brioni“, u kojem ćete saznati o  djelima kojima je zadužio Pulu i Istru, održat će se u čitaonici kluba umirovljenika u Puli, Giardini 14, u ponedjeljak 21. listopada u 11 sati. Ne propustite saznati nešto više o čovjeku koji je obilježio važan dio povijesti Brijuna i Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa