Obilježen Dan kravate u Puli

0

18. listopada je u Puli svečano obilježen svjetski i hrvatski Dan kravate na kojem je tradicionalno sudjelovala Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a sudjelovale su i OŠ Centar i OŠ Monte Zaro te suradnici ustanove Academia Cravatica. Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Boris Miletić koji je vezao kravatu na spomeniku Jamesa Joycea na terasi Caffe bara Uliks.

Tome je prethodilo sudjelovanje zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka  zabavno-obrazovnom programu o kravati kojeg su pripremili učenici Škole za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam pod mentorstvom školske knjižničarke Željke Kondić Dabo. Zatim je u Parku kralja Petra Krešimira IV. zamjenik gradonačelnika vezao kravatu na bisti Matka Laginje. Predstavnik Academije Cravatice Dino Bedrina ovom je prilikom prisutnima predstavio simboličke vrijednosti kravate. U ovoj prigodi Dana kravate učenici su svezali kravatu i na biste Nikole Tesle i Mate Balote.

Kravata se kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu  u sastavu jedinice Crabatten (njemački za Hrvate). Kravata je u suvremenom svijetu postala neizostavni modni detalj muškaraca iz cijeloga svijeta, ali i jedan od najvažnijih simbola koji se i imenom poistovjećuje s Hrvatima, a koji je danas nakon slavne fotografije iz 2003. izravno povezan s pulskim amfiteatrom. Budući da se spomenik Jamesu Joyceu nalazi na terasi Caffe bara Uliks koji obilježava 30. obljetnicu postojanja i rada, ovom je prigodom gradonačelnik čestitao vlasniku Denisu Bimbašiću na uspješnom radu ovog kultnog pulskog ugostiteljskog objekta.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA