Kod nas nije nađen zabranjeni aditiv, evo koliko je nadzora bilo u Istri

0
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U Hrvatskoj nadležne službe nisu ustanovile prisustvo zabranjenog aditiva u pojedinim mesnim artiklima, a što se dogodilo u susjednoj Sloveniji. To se može iščitati iz odgovora Državnog inspektorata na naša pitanja o kontroli prisustva tog aditiva. Podsjetimo, tamošnju je javnost uznemirio slučaj s nedozvoljenim aditivom sumpornim dioksidom koji je dodan u ćevapčiće, koji su, prema objavi tamošnje Uprave za sigurnost hrane, prodavani u pojedinim mesnicama trgovačkih lanaca Mercator, Tuš i Spar. O tom smo slučaju izvijestili ovdje, a evo što su nam odgovorili iz Državnog inspektorata RH na naš upit o kontrolama u Istarskoj županiji i ostatku Hrvatske.

"Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata uzrokuje prema Planu monitoringa hrane životinjskog podrijetla za 2019. godine a koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede. Za Istarsku županiju u 2019. godine je predviđeno uzorkovanje ukupno 5 uzorka mesnih pripravaka (za Republiku Hrvatsku je 30 uzoraka) na prisustvo sulfita (E 220 do E 228) i sulphurdioksida, u odobrenim objektima po posebnim propisima i mesnicama (registriranim objektima). Za sve do sada uzrokovane nalazi su bili negativni na prisustvo sulfita (E 220 do E 228) i sulphurdioksida.", doznali smo u DIRH-u.

"Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata nadležna je za kontrolu zdravstvene ispravnosti zapakiranog mesa. Sumporni dioksid svrstava se u prehrambene aditive kao tvari za konzerviranje i ima E-broj - E220. Njegova uporaba je dopuštena u proizvodima tipa burger i nekim specifičnim vrstama kobasica (butifarra fresca, breakfast sausages i sl.). Sanitarna inspekcija je na cijelom području RH u proteklom razdoblju sporadično uzimala uzorke i nisu utvrđene nesukladnosti (uzeto je 22 uzorka, od čega 10 uzoraka svježeg mesa i 12 uzoraka iz skupine mljeveno meso i mesni pripravci, svi uzorci su bili sukladni).", odgovorili su iz DIRH-a.

Evo što su nam odgovorili iz Ministarstva poljoprivrede:

"Godišnjim Planom uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla je obuhvaćeno službeno uzorkovanje hrane životinjskog podrijetla u svrhu utvrđivanja mikrobiološkog statusa hrane, vrste i količine aditiva u hrani, prisustvo neoznačenih alergena u hrani, najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, ionizirajućeg zračenja u hrani, prisutnost GMO-a, te zoonotskih i komenzalnih bakterija otpornih na antimikrobna sredstva, kroz sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane. Uzorkovanje hrane životinjskog podrijetla u svrhu pretrage na aditive provode veterinarski inspektori Državnog inspektorata temeljem godišnjeg Plana uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla i godišnjeg broja uzoraka dodijeljenih uredu. Službeni uzorci uzeti na pretragu na aditive uzorkuju se sukladno članku 10. Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima (Narodne novine, broj 39/2013, 114/18) i Uredbi Komisije (EZ) 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008 o prehrambenim aditivima.

U slučaju zaprimanja nesukladnog rezultata pretraživanja na aditive veterinarski inspektor obvezan je postupiti sukladno mjerama iz članka 11. Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, mjerama iz Uredbe (EZ) br. 882/2004, odnosno mjerama propisanim posebnim propisom o organizaciji službenih kontrola sigurnosti hrane. Kada govorimo o mesu, korištenje sulfita dozvoljeno je samo u mesnim pripravcima, no ne i u mesnim proizvodima i uzorci se pretražuju kako bi se utvrdilo da predmetni aditiv nije dodan u nedozvoljenoj količini.

Ukoliko postoji sumnja da se sulfiti koriste u proizvodnji mesnih proizvoda, takva radnja smatrala bi se prijevarom i ukoliko se dokaže, prema subjektu u poslovanju s hranom koji ju je počinio postupalo bi se u skladu sa Zakonom o hrani (Narodne novine, br. 81/13, 14/14, 30/15, 115/18) i člankom 14. Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog Parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane sa svim izmjenama i dopunama.", odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa