Sponza: 'Stručnjaci iz centra kompetencije nam odlaze u inozemstvo'

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza, u Saboru je ukazao na situaciju u kojoj se našlo tridesetak Centara za kompetenciju prijavljenih na natječaj Ministarstva gospodarstva. Sponza je pojasnio kako je natječaj otvoren još 2016. godine te kako je s obzirom na njegovu važnost i ciljeve, vrlo zabrinjavajuće da čak tri godine kasnije još uvijek nije dodijeljena niti jedna kuna iz natječaja, a nema naznaka ni da će biti uskoro.

- Natječajem je za Hrvatsku rezervirano oko 786 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za istraživanje i razvoj novih proizvoda u vidu jačanja konkurentnosti domaćeg gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta i povećanja izvoza, kazao je saborski zastupnik IDS-a.

Upozorio je da se radi o višegodišnjem procesu u kojem su prijavitelji uložili velike napore te značajna materijalna sredstva, kao i bili dužni ispunjavati razne zahtjeve, kao što su dostava dodatnih objašnjenja i dopuna dokumentacije. - Epilog svega je da partneri odustaju zbog sporosti državne birokracije, da nam stručnjaci iz centra kompetencije odlaze u inozemstvo, da ne ispunjavamo ciljeve koje smo si postavili te umjesto da iskoristimo rezervirani europski novac, izlažemo se riziku plaćanja kazni i gubitku financijske nagrade, kazao je Sponza.

Upozorio je da se radi o značajnom novčanom iznosu, kao i to da se radi o izravnom ulaganju u znanost i inovacije koji su temelj razvoja gospodarstva. Na kraju, pozvao je Ministarstvo da brže i efikasnije pomaže u razvoju gospodarstva jer ga ovakvim nečinjenjem tjera u stagnaciju.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA