Mali folkloraši iz Raklja gostovali u Glini

0

Neprocjenjiv dio kulture svakog naroda njegova je tradicija, koja i danas živi na istom mjestu na kojem je i nastala – među narodom. Tamo su dijalekti, jezik, ples, glazba, tamo je folklor. Prenoseći narodno stvaralaštvo na najmlađe naraštaje nastavljamo tradiciju i zalog očuvanja njezinih vrijednosti.

Kako čuvaju svoju tradiciju pokazali su najmlađi članovi KUD-a Rakalj koji su u subotu gostovali na 5. dječjoj smotri folklora „Mi smo djeca vesela“ u Glini, na poziv HAKUD-a Glinska tamburica. Uz djecu iz još 5 dječjih folklornih društava uz mnoštvo dječjih igara, pjesme i plesa, mali su rakljanci predstavili svoj zavičaj svirkom na roženice, plesovima balon i stara polka, a naše „ča“ odzvanjalo je prepunom dvoranom Hrvatskog Doma Glina kroz recitacije stihova Mate Balote.

Idući dan u nedjelju članovi KUD-a Rakalj hodočastili su u najmanje marijansko svetište na proslavu blagdana Majke Božje od Zdravlja u Hreljiće. Nakon svečane svete Mise nastavilo se pučko veaelje. Svirkom na roženice i harmonike te plesovima balon i promena razdragali su brojna srca hodočasnika i ostalih gostiju.

Izvlačeći tradiciju od zaborava folkloraši KUD-a Rakalj čuvaju je brojnim nastupima i gostovanjima na raznim susretima, smotrama i manifestacijama po Istri diljem Hrvatske i svijeta. Cjelogodišnji rad  na edukaciji, njegovanju i promicanju folklorne baštine kojeg društvo provodi u sklopu svojih programa i projekata rezultirao je početkom 9. mjeseca sedmodnevnom turnejom po grčkoj obali. Društvo je gostovalo na Međunarodnom festivalu folklora „Ljeto u Paraliji“ u gradu Paralia, gdje je ostvarilo odlične rezultate u prezentaciji narodnog stvaralaštva, promičući tako svoj Rakalj, Istru i Hrvatsku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa