Projekt Živa štrigarija

Na suvremen način oživljene predaje o štrigama i krsnicima (video)

0
Lidija Nikočević, Sanja Kantaruti i Elis Baćac
Lidija Nikočević, Sanja Kantaruti i Elis Baćac

„Projekt Živa štrigarija zaživio je i uživa potporu Pićanaca koji su se u njega uključili bilo sudjelujući u njegovom provođenju, bilo kao ponuđači usluga. Također, projekt je doprinio razvoju kolektivne svijesti o tome da bajoslovnu baštinu treba ispričati i zapisati te je tako Pićnu pojačao sjaj brenda gradića priča i legendi“, kazala je Elis Baćac, voditeljica projekta Živa štrigarija, na konferenciji za novinare sazvanoj 15. listopada u povodu predstojećeg okončanja projekta.

Na ovoj posljednjoj presici u povodu Štrigarije pridružile su joj se direktorica TZ Središnje Istre Sanja Kantaruti i ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević. Osim ovih institucija u projektu sudjeluju Udruga Val kulture iz Zagreba i Općina Pićan, a pridruženi partneri su Istarska županija, LAG Istočna Istra i Državni arhiv Pazina. Projekt je međunarodni, njegov puni naziv glasi Interreg Slovenija-Hrvatska „Živa coprnija – živa Štrigarija“, cilj mu je kreativno njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre. Sa slovenske strane sudjeluju Razvojno-informatički centar Slovenska Bistrica, Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanost i umjetnosti i Zavod za izdavačku djelatnost Beletrina.     

„Svi europski projekti su dodana vrijednost našim aktivnostima zato što s tim novcima možemo razvijati aktivnosti koje inače ne bismo mogli. Ovaj projekt usmjeren je na isticanje onoga što na terenu zaista postoji ili je postojalo i valorizaciju istoga. Dakle, legende su stavljene u fokus kao sadržaj i kao motiv dolaska turista, ali i brendiranja destinacije“, kazala je Kantaruti.

Enografski muzej Istre, istaknula je Nikočević, bio je višestrano, višestruko i višeslojno angažiran.

„Mi smo projekt opskrbili građom koja je kasnije bila interpretirana i veliko zadovoljstvo pričinjavala nam je činjenica da ta građa, koja inače leži po arhivima dobiva priliku da oživi na vrlo zanimljiv i komunikativan način. Jako nam je stalo da kulturna baština, pogotovo ona koja dopire iz prošlosti i naizgled nema velikog kontakta sa sadašnjošću zaživi uz pomoć kreativnih interpretacija. Projekt nam je donio zanimljivu suradnju s drugim znanstvenim ustanovama i suradnju s turističkim djelatnicima i interpretima, čega nikad nije dovoljno“, kazala je Nikočević.

Projekt je počeo 1. kolovoza 2017. godine, a javnosti je predstavljen na konferenciji za novinare 18. rujna. Općina Pićan je iz Interrega, fonda Europske unije namijenjenog jačanju prekogranične regionalne suradnje, povukla 90.900 eura za sudjelovanje u projektu.

Održane su dvije pokazne ture „Putevima Žive štrigarije“ u trajanju od četiri sata na kojima se na interaktivan način, uz glumce Istra Inspirita, prikazao dio baštine prikupljen iz arhivske građe. Proveden je natječaj i izabran suvenir za posjetitelje, izrađena je mrežna aplikacija za kretanje rutama te dizajnersko idejno rješenje Centra za očuvanje tradicije bajoslovlja u Pićnu na primjeru ruševine do zida Sv. Helene u Pićnu.    

Udruga Val kulture oblikovala je novi festival „Štrigarija uživo“, koji je održan u srpnju i koji je obogatio program ovogodišnjeg LegendFesta te dodatno doprinio promicanju projekta. Elis Baćac je najavila predstavljanje „Štrigarije uživo“ u Slovenskoj Bistrici 15. studenoga u sklopu Kornfesta. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa