Herak i Jakovčić zajedno na konferenciji o golf turizmu

0
Ivan Jakovčić, Željko Ulhir, Robert Pende, Sanja Šaban, Ivan Herak i Tomislav Boban
Ivan Jakovčić, Željko Ulhir, Robert Pende, Sanja Šaban, Ivan Herak i Tomislav Boban

U organizaciji tvrtke D.S. iz Zaprešića i uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za sport, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog olimpijskog odbora, Grada Zaprešića i Udruge gradova 14. listopada je u Novim Dvorima u Zaprešiću održana 5.Konferencija golf turizma.

Na konferenciji su, kroz predavanja i panele, između ostalih, sudjelovali Ivan Jakovčić, direktor tvrtke Juniperus,doc.dr.sc. Ivan Herak, posebni savjetnik ministra turizma za strateško planiranje i EU fondove, Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, Željko Ulhir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Sanja Šaban, pomoćnica ministra u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Sudionici konferencije složili su se da golf turizam predstavlja jedan od ključnih turističkih subproizvoda, koji donosi izrazitu dodanu vrijednost i multiplikativne učinke za razvoj turističkih destinacija i značajno doprinosi produženju turističke sezone, što je posebno važno za naš turizam kojeg karakterizira sezonalnost poslovanja.

Zaključeno je i da su zakonska i strateška regulativa po pitanju golfa na solidnoj razini, ali da se usprkos tome golf turizam u Hrvatskoj ne razvija dinamikom predviđenom strategijom razvoja hrvatskog turizma za razdoblje 2014-2010. godine, koja je u spomenutom razdoblju predvidjela izgradnju 30-ak golf igrališta u Hrvatskoj.

U kontekstu veće ulagačke atraktivnosti golfa u Hrvatskoj, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban najavio je skoru promjenu propisa kojima će biti omogućeno da sadašnji i budući nositelji ulaganja u golf resorte plaćaju znatno nižu naknadu na ime prava građenja.

Ivan Jakovčić, direktor tvrtke Juniperus i počasni predsjednik Golf saveza govorio je o Istri kao najrazvijenijoj golf regiji u Hrvatskoj, kao i o brojnim problemima s kojima se je kao župan susretao kod izgradnje golf igrališta u Istri, te potrebi da se isti otklone.

Ivan Herak u svom je izlaganju istaknuo da turizam predstavlja jedinu tržišno realnu osnovu razvoja golfa u Hrvatskoj, kao i da se  golf resorti trebaju graditi u blizini već postojećih turističkih resorta, na koji način golf prestaje biti paravan za apartmanizaciju. Isto tako istaknuo je da se zbog niza razloga razvoj golfa treba događati isključivo na zemljištu u vlasništvu države. Herak je posebno ukazao na činjenicu da u svim strateškim dokumentima koja se tiču razvoja golfa u Hrvatskoj nedostaje mehanizam koji bi upućivao na sustavno upravljanje razvojem golfa na državnoj razini , pri čemu je posebno naglasio izostanak operativne provedbene komponente Akcijskog plana, te je u tom smislu ukazao na nužnost dopune spomenutog akcijskog dokumenta. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa