HNS poslao poruku Gradu Puli putem medija

0
Pulska gradska palača
Pulska gradska palača

S tiskovne konferencije HNS-a pulske podružnice, održane 9. listopada na pulskom Forumu-ispred Gradske palače u 11 sati,na kojoj su prisustvovale predsjednica pulske podružnice Kristina Bulešić, dopredsjednica Nives Tomišić i članica Predsjedništva Nikolina Paljuh pristiglo je slijedeće priopćenje koje prenosimo u nastavku.

"Danas je zadnji dan za predaju prijedloga proračuna Gradu Puli u sklopu poziva za pripremu proračuna za 2020. Ove godine, za razliku od protekle, HNS Pule prijedlog upućuje putem medija, kako bi skrenuli pozornost na važne teme, koje se godinama zanemaruju, dok neke od njih nikada i nisu realizirane. Pulski HNS tijekom cijele godine (ne samo prilikom prijedloga proračuna) ukazuje na važnost i prioritete navedenih tema. Odgovor od strane vladajućih na sve naše dosadašnje prijedloge je uvijek „ista copy paste špranca“, u kojoj se navode sve prednosti koje Grad čini, ignorirajući temu koja je predložena.

1. Besplatne radne bilježnice za sve osnovnoškolce u gradu Puli. Kristina Bulešić pozvala je Gradonačelnika Miletića i grad Pulu da financiraju radne bilježnice za sve osnovnoškolce grada Pule, s obzirom da Ministarstvo obrazovanja financira udžbenike, a na koje je pulski HNS prošle godine apelirao da se uključe u proračun grada Pule. Kad već nije u 2019., nek to bude u 2020. Nažalost gradu Puli do današnjeg dana,to nije bio prioritet, ali sretni smo da je Ministarstvo preuzelo tu obvezu, što znači da grad Pula može sa manjim iznosom pomoći roditeljima i skrbnicima svih osnovnoškolaca grada Pule, financirajući radne bilježnice, zaključila je Bulešić. Besplatne radne bilježnice za sve osnovnoškolce u gradu Puli civilizacijsko je pitanje i imperativ općeg napretka i prosperiteta života svih građana Pule, te bi trebale biti prioritet onih koji vode ovaj grad.

2. Školske marende. Osigurati u Proračunu sredstva za financiranje marendi za učenike osnovnih škola grada Pule, kako bi se izbjegla nejednakost među učenicima, zbog financijske nemogućnosti roditelja za plaćanje istih.

3. Dječji vrtići Planiranje sufinanciranja plaćanja dječjih vrtića kada su djeca opravdano odsutna, a roditelji plaćaju kao da su djeca prisutna.

4. Žensko poduzetništvo Natječaji za poticanje ženskog poduzetništva

5. Dječja igrališta/parkovi Osiguranje sredstava za uređenje i jednako standardiziranje svih dječjih igrališta/parkova na području grada Pule, te

6. Briga za starije i nemoćne- smještaj u domove HNS i dalje govori o socijalnim temama, između ostalih i o problematici smještaja starijih i nemoćnih u domove.

Taj je segment brige o starijim i nemoćnim osobama zabrinjavajući, akutan i raširen u svakom pogledu. U Puli je danas na listi čekanja za smještaj u Domu Alfredo Štiglić blizu 2700 osoba. Problem je prisutan u cijeloj županiji, a u Puli se čeka na red oko 10 godina. Situacija postaje sve nesnošljivija jer mnogo je starijih osoba koje nema tko čuvati i tako se brže razbole i ranije umiru. Dakle ne uspiju dočekati red za jedan pristojan smještaj, njegu i brigu. Osim toga mnogi nemaju takvu mirovinu da si mogu priuštiti smještaj u privatnom domu. Štoviše te su mirovine sramotno niske.. Domova za prihvat starijih osoba je premalo. Treba imati na umu i da se Zakonom o braniteljima, njima daje prednost pri smještaju u dom. Zato apeliramo na vlast neka se konačno napravi strategija, plan i financijska konstrukcija o ulaganju u izgradnju novog doma za starije i nemoćne u Puli, i to hitno. Osim izgradnje novog doma, treba reći da u gradu Puli ima mnogo nekretnina koje su neiskorištene. Neka se planira prenamjena, financira uređenje i osposobi još koji objekat za ovu ciljanu skupinu, naglašava Nives Tomišić. A do tada, kao preventivnu mjeru tražimo da se napravi „Mreža Domova“ i sufinancirara razlika između pune cijene privatnih domova i mirovine pojedinog umirovljenika", zaključuje Bulešić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK / ICA NA ROŠTILJU

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA