grad pula:

Stabla su sastavni dio svih budućih planova uređenja Giardina

0

Za predstavnike mjesnog odbora Stari grad i udruge Zelena Istra 7. listopada je u prostorijama pulske Komunalne palače održana prezentacija specijalističkog elaborata o kontroli i stanju stabala na Giardinima kojeg su proveli stručnjaci tvrtke Arboring, specijalizirani za urbano šumarstvo. Grad Pula je, s obzirom na planirano uređenje navedene lokacije, zatražio neovisnu analizu i ocjenu stanja zelenog fonda, s namjerom očuvanja stabla ladonje, koja imaju značajnu povijesnu i emotivnu ulogu za sve građane Pule.

„Svako naše promišljanje o budućem uređenju Giardina uključuje dugoročno zadržavanje stabala u samom centru grada, zbog čega projektu pristupamo s osobitom pažnjom. Drugim riječima, Giardini ostaju zelena oaza i važan simbol naše Pule, a sve će se konkretne odluke o budućim rješenjima donositi kroz otvoreni dijalog s građanima te u suradnji sa strukom“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek te dodao kako je analiza koja je danas predstavljena jedan od ključnih segmenata i kvalitetna smjernica za daljnje korake uređenja Giardina.

Prema preliminarnoj analizi koja je napravljena prema metodi Tree Hazard Evaluation Form, dio stabala zbog dotrajalosti predstavlja potencijalnu opasnost za ljude i imovinu. Na Giardinima je pregledano 86 stabala koprivića (ladonje) te je za njih 24 utvrđeno da su u lošem stanju, dok je za preostala stabla utvrđena ili potreba dodatne dijagnostike ili prihrana, što je pokazala analiza koju je proveo magistar sveučilišnog studija Arborikulture i Urbanog šumarstva u Velikoj Britaniji, Fran Poštenjak, prvi hrvatski „doktor za drveće“. 

„Asfaltiranje kompletne površine trga imalo je loš utjecaj na stanje tla i osnovnih uvjeta za rast i razvoj korijena stabala u tlu. Budući da zbog toga izostaje proces razlaganja otpalog lišća, što je ključan element za biološku aktivnost mikroorganizama u tlu, došlo je do slabljenja organizma stabala, što posljedično utječe i na povećanje vjerojatnosti za lomove i štetne događaje. Pregledana populacija nalazi se u velikom dijelu pod negativnim utjecajem truležnih procesa. Uz određene dijagnostičke zahvate, kod pojedinih je stabala potrebno napraviti dijagnostiku s ciljem utvrđivanja površine poprečnog presjeka truležnih procesa u predjelu debla i korijenovog vrata. Tada će se, sukladno rezultatima, moći odrediti eventualni zahvati na stablu kako bi se rasteretila kritična mjesta“, istaknuo je Poštenjak koji je potom svim sudionicima današnjeg inicijalnog sastanka, na Giardinima detaljnije prikazao stanje pojedinih stabala.

Na kraju, još je jednom potvrđeno kako će se s ciljem uključivanja što većeg broja građana u sva buduća promišljanja i aktivnosti oformiti tzv. zeleno vijeće  sastavljeno od stručnjaka i pojedinaca koji će zajednički donositi odluke po pitanju uređenja Giardina. Link za preuzimanje analize stanja i prezentacije nalazi se ovdje.

„U svim razmišljanjima jedno je ipak sigurno, a to je da će Giardini kao i do sada uvijek imati stabla“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa