bojana puzigaća:

'Dječji mi je san bio biti pisac, ali politika je bila jedini mogući kanal'

0
Bojana Puzigaća (foto: Facebook)
Bojana Puzigaća (foto: Facebook)

Bojana Puzigaća, aktivna i atraktivna bujska SDP-ovka zanimljiva je sugovornica. Ne samo zato jer je zaposlena u zagrebačkom uredu eurozastupnika Freda Matića, već i zbog političkog iskustva na lokalnoj, istarskoj razini, kao i činjenici da pripada novoj, mladoj generaciji političarki.

*Kako je tekla Vaša profesionalna karijera? Budući da ste završili FPZG, jeste li možda još od malih nogu vidjeli sebe kao političarku?
- Ne baš od malih nogu jer sam prije ičeg drugoga počela jako puno čitati pa mi je dječji san bio biti pisac. Odrasla sam uz Adriana Molea i djecu s kolodvora Zoo. No, kad sam postala svjesna sebe naspram društva politika je bila jedini mogući kanal. Bavljenje politikom za mene je nešto gotovo intimno, sasvim moje i samim time vrlo prirodno.

Politiku smatram onom koja ima moć utjecati na svakodnevicu i mijenjati je. O političaru ovisi da li je mijenja na bolje. Ja sam željela bolje. Upisala sam FPZG i prvog semestra se upisala u Forum mladih SDP-a, uključila se u Studentsku socijaldemokratsku uniju i izašla na sveučilišne izbore. Diplomirala sam u roku i po povratku u Buje prvo se javila lokalnom članstvu SDP-a Buje. Imala sam puno ideja i energije pa je jedna stvar vukla drugu. 2013. godine postala sam gradska vijećnica, a 2017. jedina žena u Istri koja je s pobjedom u prvom krugu ušla u drugi krug lokalnih izbora. Na to sam jako ponosna. 

*Koji ste predmet mrzili, ili najmanje voljeli u srednjoj školi?
- To je definitivno bila matematika. Potpuno sam društveni tip. U gimnaziji mi je najzanimljivija bila povijest. 

*Politika je zasigurno stresan posao. Imate li neki ispušni ventil, hobi, sport ili slično?
- Točno, politikom se bave ljudi koji nekako mogu izaći na kraj sa stresom i emocijama. Imam nekoliko ispušnih ventila od kojih mi je najdraži sport. Trčim i treniram cross fit. Redovno treniranje i pomicanje svojih granica u fizičkoj aktivnosti me gotovo inspirira, daje mi motivaciju da budem bolja u svim ostalim segmentima života. Od sporta nisam u stresu nego u sreći.

Svatko tko se bavim sportom zna o čemu pričam. Uz to, jako volim slušati muziku, ona na mene utječe ljekovito, kao i umjetnost u svim svojim oblicima. Ranije sam spomenula književnost, a dodat ću i kazalište u koje redovno idem.

*Pratite li modne trendove? Koji su Vam omiljeni brendovi?
- Odlično pitanje jer jako volim modu. Prijatelji su mi nekad znali reći da sam se zapravo trebala baviti modom ili nečim sličnim jednako kreativnim. To je nešto u čemu uživam. Politika mi s druge strane predstavlja izazov. Zbog toga je prvo hobi, a drugo posao.

*Buje je dvojezična sredina, kako se snalazite s talijanskim?
- Ne možete u Bujama bez talijanskog, što je sretna okolnost. Zaista sam imala sreću što sam odrasla upravo u Bujama, u Istri. To je sredina koja je oduvijek pripadala progresivnim vrijednostima, u kojoj se priča dva jezika, njeguje nekoliko različitih kultura, a opet se u svemu tome svi razumijemo i uvažavamo. Takav duh i atmosferu trebamo širiti dalje, van Buja i Istre. To često potenciram kada govorim o Bujama.

*Tko su Vama drage osobe u životu? Smetaju li Vašem partneru ili suprugu boravci u Zagrebu?
- Puno ulažem u obiteljske i prijateljske odnose i oni su svi izvan politike. To je jako bitno ako želite zadržati prizemnost i zdrav razum. Važno je imati nekoga na koga se možete osloniti, a da te osobe imaju razumijevanja za ovo čime se ja bavim i posebno, da me onda i podržavaju. Pogotovo u mom slučaju čestih putovanja na relaciji Buje Zagreb u kojem sam radi posla. Jako sam zahvalna što takve ljude imam uz sebe. (Kristian Stepčić Reisman)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR/ RECEPCIONARKA - RECEPCIONIST

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA