raša

Maratonska prezentacija: Tri sata odgovarali na pitanja o odvodnji

0
S prezentacije u raškom RKUD-u
S prezentacije u raškom RKUD-u

Javna prezentacija projekta sustava odvodnje Aglomeracije Labin-Raša-Rabac okupila je 3. listopada u Raši glavne dionike ovog projekta. Čak tri sata građanima su odgovarali načelnica Raše Glorija Paliska, gradonačelnik Labina Valter Glavičić i glavni konzultant iz tvrtke WYG Josip Jozić, a na prezentaciju su pristigli i stručnjaci iz Hrvatskih voda i labinskog Vodovoda.

Među 70-tak okupljenih građana iz Raše i Labina moglo se čuti nekoliko kritičnih ocjena o netom završenoj sanaciji Raškog kanala, a bilo je i pohvala kako je sanacija ipak omogućila da se ovo ljeto u Raši spava uz otvorene prozore.

Pitanje odvodnje u Labinštini godinama je problem i građani su najviše pogođeni dosadašnjim odgađanjem projekta. Stoga je dio njih izrazio skepsu oko samog projekta i rokova.

Predstavnici lokalnih vlasti na to su uzvratili kako oni ničime ne koče projekt, štoviše ubrzavaju ga koliko god to procedure dopuštaju. Najavili su kako će do konca godine biti dovršene i izmjene prostornih planova, što su posljednji zadaci u rukama lokalne vlasti. Potom projekt ide na mišljenje u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i nakon pozitivne ocjene može se pristupiti javnoj nabavi za poslove projektiranja sustava odvodnje.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je sinoć kako je nosilac ovog projekta tvrtka Hrvatske vode i kako ubuduće najviše o njima ovisi brzina radova. Naglasio je još i kako se projekt treba dominantno financirati novcem iz EU, dok će Labinština snositi tek sedam posto vrijednosti ukupnog projekta. Inače, vrijednost je gotovo 500 milijuna kuna za ukupni projekt odvodnje u trokutu Labin-Raša-Rabac.

Glorija Paliska, načelnica Općine Raša, okupljenim je građanima rekla kako je projekt značajno ubrzan dolaskom novog labinskog gradonačelnika Glavičića i da je posve neproduktivno stalno se vraćati u prošlost. Sve ovo vrijeme poslužilo je da se utvrde najbolja rješenja i najbolje tehnologije za cjelovito rješavanje sustava odvodnje.

Građani su najviše pitanja postavili oko same tehnologije pročistača otpadnih voda, njegovih ograničenja, kapaciteta i procjene rizika. Josip Jozić koji je glavni projektant za studiju izvodivosti strpljivo je odgovarao na najveći broj pitanja od kojih su neka išla u duboke detalje projekta i pokazuju očitu zainteresiranost građana Labinštine da se ovaj projekt napravi što prije i što bolje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa