Paliaga poručio Bassaneseu da ne manipulira na temu vodoopskrbe

1
Marko Paliaga
Marko Paliaga

Član predsjedništva IDS-a i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga ocijenio je da su tvrdnje predsjednika istarskog SDP-a Bassanesea iznesene na današnjoj konferenciji za medije na temu vodoopskrbe najobičnije izvrtanje istine.

- Protiv manipulacija treba se boriti čvrstim i nepobitnim argumentima, smatra Paliaga navevši da su ciljevi novog zakona o vodama, odnosno vodnim uslugama itekako jasni, a posebice u djelu o spajanju isporučitelja vodnih usluga: smanjenje gubitaka zahvaćanja vode, povlačenje sredstava iz EU fondova, racionalizacija poslovanja isporučitelja vodnih usluga i ujednačavanje cijena vodnih usluga. Zakon je propisao određena pravila i na gradovima i općinama je da odaberu najkvalitetnije rješenje - ono koje osigurava razvoj sustava i kvalitetnu isporuku usluge građanima. Gradonačelnici Istre upravo su to i učinili, izuzev Grada Umaga, kazao je Paliaga.

- Kolega Bassanese, samo zbog toga što pripada drugoj političkoj opciji, samovoljno je već isključio Grad Umag iz najvažnijih projekata u Istri. Ipak, želim mu poručiti da je upravljanje vodom kao jedan od temeljnih resursa svakog društva prevažna tema kako bi se njome koristio u dnevnopolitičke svrhe i zakidao grad Umag, poručio je član predsjedništva IDS-a istaknuvši da „glavni argument g. Bassanesea da bi jedinstveni vodoopskrbni sustav vodio ka centralizaciji političke i ekonomske moći je bespredmetan, ako je poznato da i sadašnjem usitnjenom vodokomunalnom sektoru upravljaju direktori koji su imenovani odlukom većine.“ 

- Uporište nema ni njegova teza da će najrazvijeniji dijelovi Istre plaćati za sve ostale. Moramo biti svjesni da manje općine, posebice u unutrašnjosti Istre nemaju iste financijske mogućnosti, ali je u interesu svih, pa i „bogatijih“ gradova na obali poput Rovinja i Umaga da se cijela Istra razvija u vodoopskrbnom i odvodnom sustavu. Možemo lako zamisliti što bi za turistička središta poput Umaga i Rovinja značilo kad bi manje susjedne općine ispuštale vodu u more…

Nadalje, kazao je Paliaga, „insinuaciju da bi jedinstveni sustav pogoršao kvalitetu i poskupio cijenu smatram apsolutno neutemeljenom i zlonamjernom s ciljem zastrašivanja javnosti i diskreditacije sugovornika. Istina je upravo suprotna - jedinstvenim sustavom ide se u smjeru optimizacije s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge uz što manji trošak.“

- Ono što je najvažnije jest da se objedinjenim sustavom stvara pretpostavka za jedinstvenu cijenu usluge i jednaku kvalitetu svim potrošačima na području Istre, a dodamo li i da veći sustav znači i veće mogućnosti povlačenja EU fondova i povoljniju javnu nabavu  onda je jasno kako je racionalizacija vodoopskrbnog sustava jedino rješenje. 

I na kraju, gradonačelnik Rovinja osvrnuo se i na tezu Bassanesea da je posrijedi nekakav politički diktat. - O jedinstvenom vodoopskrbnom sustavu govori se najmanje dvadesetak godina, što znači i kad je njegov SDP sudjelovao u upravljanju Pulom. Zbog točnog informiranja javnosti, treba podsjetiti da je upravo ta  opcija, kad je posljednji puta bila na vlasti na nacionalnom nivou zagovarala centralizaciju javnih usluga te spajanje takvih poduzeća. Tad kolegi Bassaneseu nije ništa smetalo!

- Pozivam još jednom g. Bassanesea da izađe iz uskih stranačkih okvira te da kao predsjednik istarskog SDP-a razmišlja o dobrobiti svih građana Istre, a prije svega građana Umaga, zaključio je Marko Paliaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa