Domaće od malih nogu: Uvesti lokalne proizvode u škole

0

U prostorijama Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin 2. listopada je održana konferencija za medije kako bi se predstavio projekt „Domaće od malih nogu“ čiji je krajnji cilj stvaranje preduvjeta za povećanje potrošnje i uvođenje novih lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovne ustanove na području Istarske županije.

Radi se o zajedničkom projektu lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) s područja Istarske županije. Na konferenciji su sudjelovali predsjednici LAG-ova: Renato Krulčić - LAG „Središnja Istra“, Valter Glavičić – LAG „Istočna Istra“, Anteo Milos - LAG „Sjeverna Istra“, Moira Drandić Pauro - voditeljica LAG-a „Južna Istra“, te Ezio Pinzan - pročelnik Upravnog odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

Projekt koji se financira iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 s provedbom je započeo u travnju ove godine, a trajati će do travnja 2021. godine. Sveukupne vrijednosti projekta je 703.155,16 kuna.

Sukladno sporazumu o poslovnoj suradnji između LAG-ova potpisanom 2016. godine, prethodno su odrađene pripremne aktivnosti, među kojima je najvažnija bila okrugli stol održan 2017. godine u sklopu manifestacije Dani meda u Pazinu za potrebe kojeg su okupljeni svi relevantni dionici te s kojima je potvrđen interes i potreba za provedbom ovog projekta.

Zajednička aktivnost svih partnera na projektu jest izrada studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno-obrazovne ustanove. Očekuje se kako će studija ponuditi zaključke i preporuke o najboljim modelima i načinima za povećanje potrošnje sa mogućnošću daljnje primjene i na sve ostale ustanove koje pružaju usluge prehrane. Izrađivač studije na kojoj se već aktivno radi je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Projekt će obuhvatit i različite edukacije za sve uključene dionike – djecu, kuharsko osoblje, odgojitelje/ice, učitelje/ice, poljoprivredna gospodarstva. Svaki od uključenih partnera LAG-ova održat će edukacije sukladno potrebama na svojem terenu, a neke od njih biti će: kuharske radionice za kuharsko osoblje, kuharske radionice za roditelje, organizirane posjete djece poljoprivrednim gospodarstvima te interaktivne radionice i edukativne igre za djecu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa