Sponza o Kaštijunu:

'Istra spremna preuzeti odgovornost'

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

„Istarska Županija u cilju rješavanju problema cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Istri spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti, ali istu razinu spremnosti i odgovornosti očekujemo i od nadležnih državnih tijela!“ poručio je 2. listopada u Saboru predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza. Tom je prigodom Sponza napomenuo kako je Republika Hrvatska, sukladno direktivi Europske unije o odlaganju otpada preuzela obvezu izgraditi Centre za gospodarenje otpadom te sanirati sva otvorena odlagališta.

- Istra je tu obvezu ispoštovala. I to konkretno: izgradnjom Županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun te zatvaranjem i sanacijom nekadašnjih otvorenih odlagališta otpada u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave na svom području, naglasio je Sponza dodajući da je „sve to učinjeno u skladu sa aktima koje je propisala država - Zakonom o gospodarenju s otpadom, Uredbom o gospodarenju s komunalnim otpadom te Planom gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.“

- Mi u Istri poštujemo zakone i propise, stoga smo osnovali tvrtku „Kaštijun d.o.o.“  sa ciljem uspostave cjelovitog i održivog sustava obrade, koji na početku ciklusa podrazumijeva selekcioniranje i reciklažu prikupljenog otpada od strane komunalnih društava, a na kraju ciklusa preuzimanje finalnog proizvoda koji nastaje mehaničko - biološkom obradom otpada.

Međutim, kazao je Sponza, cjeloviti sustav obrade i recikliranja otpada te stvaranje tržišta otpada još nije uspostavljen. - Iako su sama državna tijela propisala mehaničko-biološku tehnologiju zbrinjavanja otpada, ta ista državna tijela nisu uspostavila tržište sekundarnih sirovina (i to ne samo plastike, papira, stakla, već i krupnog otpada) te nisu ponudila konkretno, dugoročno i prihvatljivo rješenje za zbrinjavanje goriva iz otpada.

Saborski zastupnik IDS-a pozvao je Ministarstvo zaštite okoliša od kojeg očekuje poduzimanje hitnih i učinkovitih mjera u cilju uspostave tržišta sekundarnih sirovina i zbrinjavanja goriva iz otpada.

- Isto tako očekujemo od Fonda za zaštitu okoliša realizaciju dogovorene, sporazumom potvrđene, više puta od strane države obećane a sada već neodgodive financijske pomoći za saniranje evidentiranih strukturnih nedostataka pogona nastalih prilikom gradnje, koji uzrokuju širenje neugodnih mirisa - sa Kaštijuna, opravdanu zabrinutost mještana te izvanrednu situaciju usred turističke sezone.

Saborski zastupnik IDS-a je zaključio kako „Istarska županija, gradovi i općine ne mogu si dozvoliti još jednu turističku sezonu bez uspostave kvalitetnog, učinkovitog, ekološki prihvatljivog sustava zbrinjavanja otpada jer bi posljedice za istarski turizam, a time za hrvatsko gospodarstvo, bile kobne!“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa