fešta u kaldiru

Štrudla od trideset metara nestala za četiri sata (foto)

0

U Kaldiru kraj Motovuna 29. rujna održana je jedanaesta po redu Fešta od fruti na kojoj su posjetitelji mogli isprobati brojne slastice koje su za njih pripremili vrijedni volonteri Udruge Kaldir, ali i kupiti proizvode lokalnih proizvođača. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji i “kruni” ovogodišnjeg Kaldirskog placa od fruti, koji se održavao u osam termina, svake druge nedjelje tijekom cijelog ljeta, a na kojem se moglo kupiti sezonsko, svježe ubrano voće.

Izložba voća i voćnih prerađevina je službeno otvorena u 11 sati, kada su se posjetiteljima pozdravnim riječima obratili Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije. Nakon službenog otvorenja, ljubitelji voća i voćnih prerađevina mogli su u Kaldiru, najpoznatijem voćarskom kraju u Istri, s čijeg područja na istarsko tržište dolazi čak sedamdeset posto voćarske proizvodnje, degustirati i od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kupiti svježe, tek dozrelo voće (jabuke, kruške i šljive), ali i brojne voćne prerađevine - sokove, džemove te druge proizvode poput domaćeg češnjaka, ulja od konoplje, sira, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, meda itd. Posjetitelji su imali priliku i razgledati izložbu poljoprivredne mehanizacije.

Vrijedne članice i članovi Udruga Kaldir su za okupljene posjetitelje pripremali domaću miješanu marmeladu, pekli palačinke, kuhali njoke s krekami (šljivama) i pohali jabuke u pivskom tijestu, a posebna je atrakcija bila 30-metarska štrudla od jabuka, koja je “nestala” već četiri sata nakon otvorenja manifestacije. Posjetitelji su imali priliku okrijepiti se i sa slanim jelima, pa su tako u ponudi bili pljukanci s mesnim umakom i umakom od gljiva.

Tijekom trajanja izložbe voća i voćnih proizvoda održavala se i dječja radionica na kojoj su najmlađi imali priliku ukrašavati veliku sliku “Tete Frutele” s voćnim motivima naslikanim na kamenčićima, ali i na isti način izraditi vlastite suvenire s motivom “Tete Frutele”, koje su odnijeli svojim kućama za uspomenu iz Kaldira. Radionicu su vodile Dina i Melita Kotiga.

Atmosferu u šatoru su održavali Bambus bend i simpatična voditeljica programa Meri Simičić Beato, koja je podijelila brojne nagrade. Ovogodišnji laureat u izboru za najbolju marmeladu Fešte od fruti je OPG Aleksandra Božić s marmeladom naziva “Kaldirski miks”, drugoplasirani je bio OPG Davide Beletić s marmeladom od trešnje, dok je treće mjesto zauzeo OPG Rabak Andrej s marmeladom od kruške.

U 16 sati su najmlađi Kaldirčani zabavili posjetitelje na dječjoj priredbi, nakon kojih su na scenu stupili talentirani pjevači Malog velikog mikrofona. U 18 sati su na pozornicu stao sjajni Malvazija bend, koji je zabavljao one najupornije do kasno u noć.

Procjenjuje se kako je ovogodišnju Feštu od fruti posjetilo više od 1.500 posjetitelja, a posebnu pohvalu zaslužuje četrdesetak volontera iz Udruge Kaldir, koji su uložili veliki trud te svojom pozitivnom energijom i osmijesima učinili da se svi posjetitelji u Kaldiru osjećaju kao doma. Pomoć i podršku u provedbi ove manifestacije pružili su suorganizatori Općina Motovun i Turistička zajednica Općine Motovun te komunalno društvo Motovun park d.o.o. i Istarska županija - Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa