Klub vijećnika HDZ-a

'Za Kaštijun smo tražili tematsku sjednicu, a ne tematsku točku na redovnoj sjednici'

0
Mirko Jurkić
Mirko Jurkić

Klub vijećnika HDZ-a pridružio se potpisima kolegama iz oporbe kako bi se sazvala tematska sjednica gradskog vijeća Pule na temu Kaštijuna, te u nastavku objavljujemo njihovo priopćenje, koje potpisuje vijećnik Mirko Jurkić.

Na Kaštijunu postoje evidentni problemi s obradom, skladištenjem i kapacitetima

„Evidentno je da na lokaciji Kaštijuna postoje problemi s obradom, skladištenjem i jednako tako sa kapacitetima.

Kao podsjetnik, ujedinjena pulska oporba oko pitanja Kaštijuna nije tražila interpelaciju temeljem članka 36.-39. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Pule, što bi značilo nametanje teme na dnevni red redovne sjednice, već smo, naprotiv, temeljem članka 65.-68. Poslovnika tražili da tema Kaštijuna bude obrađena na najvišoj mogućoj razini, u rangu i sa samim Uljanikom, Herculaneom i ostalim ključnim gradskim temama. Znači, kao tematska sjednica s jednom jedinom točkom dnevnoga reda, onom o Kaštijunu! To je ključna razlika. 

Vijećnici HDZ-a željeli su na tematskoj sjednici čuti i raspraviti o svim relevantnim činjenicama koje su vezane za ŽCGO Kaštijun bez ikakve maliciozne namjere za napadanjem ili optuživanjem. Na tu sjednicu trebali su biti pozvani svi akteri i predstaviti sve što je potrebno kako bi se moglo adekvatno i relevantno o toj temi raspraviti te kako bi građani dobili jasne činjenice na uvid koji su problemi na samom odlagalištu te na koji način se mogu nedostatci ukloniti i problemi riješiti.

Mi smo odgovorni građanima i kada nešto ometa redovni život, zdravlje i normalno funkcioniranje dužni smo zahtijevati činjenice na uvid i na gradskoj vlasti je da prizna pogrešku ukoliko je ima, ne gurati probleme pod tepih i tvrditi kako je oporba „kriva“ što zamislite, traži tematsku sjednicu.

Ponavljamo, tražili smo tematsku sjednicu, a ne tematsku točku na redovnoj sjednici. Nije nam jasno te neka se izričito kaže koji je razlog za degradiranje teme Kaštijuna te spuštanje na niži stupanj rasprave uvrštavajući tu temu i naš zajednički zahtjev na posljednju točku redovne sjednice.

Zamislite da je točka o Uljaniku na 'tematskoj o Uljaniku' stavljena na posljednje mjesto

Zamislite samo da je "tematska o Uljaniku"- kojom se pulska gradska vlast toliko diči - izvedena na način da su na istu sjednicu pridodane i ove točke: berba grožđa, prodaja maslinovog ulja, pošumljavanje i slično... i onda vam te "manje bitne" točke zapravo stave prve na dnevni red, daju im prednost, a točku o Uljaniku - na "tematskoj o Uljaniku" stave na posljednje mjesto...? 

To je točno ono što se dogodilo prošlog tjedna, a gospodin Sošić uvjerava javnost da je sve u redu, i da nema problema. Kako nema problema? Upravo je ključ problema da se građanima podmeću dimne bombe, a oporbu - koja u Puli odnedavno nastupa sasvim ujedinjena po nekim temeljnim pitanjima od važnosti za građane  - se drži za nesposobnu i maloumnu. 

Postojao je vremenski prostor za sazivanjem tematske sjednice jednako kao i za odrađivanjem redovne sjednice i „tehničkih“ točaka za normalno funkcioniranje grada. Općina Medulin je održala tematsku sjednicu, Županijska skupština će održati tematsku sjednicu, koji je zaista razlog da grad Pula ne održi???

Točno je da je predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić sazvao sastanak klubova; točno je također i da smo mu jasno izrekli stav i zahtjev kako želimo da se održi tematska sjednica, a ne tematska točka i da ne postoji prepreka za obje sjednice, međutim očito je kako nije želio odustati od namjere da se problem spusti na nižu razinu rasprave i očito nižu razinu medijske pozornosti. Predočio nam je i zaključak koji smo trebali prihvatiti i podnijeti mu određenu sugestiju ukoliko je imamo, ali načelno smo protiv zaključaka koji se definiraju unaprijed bez saslušane rasprave.

Kada namjeravate pročistiti zrak u Puli i kilometrima oko Kaštijuna?

Takvi zaključci gube smisao ukoliko su doneseni unaprijed, nisu gradski vijećnici orkestar koji svira po uvježbanom repertoaru, ili možda neki jesu!!!

Pa zar gospodin Tiziano Sošić odista misli da nismo u stanju pročitati i proučiti Poslovnik Gradskoga vijeća Grada Pule, sa svim onim silnim nadopunama i pročišćenjima..? Mi se pitamo KADA namjeravaju pročistiti zrak u Puli i kilometrima oko Kaštijuna? Građani od tog smrada ne mogu spavati, raditi, živjeti... Vi ugrožavate ljudima pravo na život. Pravo na zrak!

Od gradske smo vlasti dobili ismijavanje, plaženje jezika i ruganje. Ne, to ruganje i ismijavanje nije bilo upućeno samo oporbi. Bilo je upućeno građanima Pule koje će ti isti sutra moliti za glas na izborima kako bi nastavili ovo i ovakvo vladanje našim gradom. NO PASARAN.

Nisu svi savršeni samo neki misle da su vrlo blizu tome, a savršenstvo ne treba kritiku, pa čemu onda po tome uopće služi oporba ako ih ometa u njihovom savršenstvu, sama sjednica je završila puno ranije od uobičajenog nakon što je cijela oporba napustila sjednicu, nije li to savršeno za funkcioniranje orkestriranog gradskog vijeća Pule!

I zato i samo zato smo tražili tematsku sjednicu s jednom jedinom točkom dnevnoga reda - Kaštijun!“, stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa