prijava inspektoratu rada:

'Vozimo do ponoći, neispavani smo i premoreni'

0

Vozači lokalnog autobusnog javnog prijevoza u Puli, tvrtke Pulapromet, podnijeli su prijavu protiv Inspektorata rada zbog, kako navode, nepoštivanja zakonski propisanog odmora od 12 sati.Tako, naime, stoji u njihovu kolektivnom ugovoru, a dosad je odmor trajao osam sati. Vozači, koji su htjeli ostati anonimni, tvrde da su često morali raditi večernju smjenu do pola noći, a potom dolaziti u jutarnju smjenu oko 6 ili 7 sati te da se nisu uspjeli odmoriti. Pravdu su zatražili u prijavi Inspektoratu rada, koji je poslije podnio prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Puli, piše Jutarnji.

Upravo zbog toga u srijedu su se sindikalni povjerenici dvaju sindikata koji djeluju unutar te tvrtke sastali s direktorom Igorom Škatarom. Zanimljivo je da nisu stali na stranu kolega koji su podnijeli prijavu te će zatražiti promjenu u novom kolektivnom ugovoru tvrtke, gdje će biti predviđen dnevni odmor od 8 sati, a ne 12.

- U našem kolektivnom ugovoru stoji da pauza treba biti 12 sati, ali u Zakonu o radu u članku 89. stoji da pauza može biti kraća za djelatnike u javnom gradskom prijevozu. Krenut ćemo u usklađivanje našeg kolektivnog ugovora sa zakonom tako da ta pauza bude osam sati - tvrdi sindikalni povjerenik Valter Pliško iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ujedno jedan od šofera Pulaprometa, javlja Jutarnji.

- Onaj tko je podnio prijavu, a mislim da je riječ o jednoj, a ne o više osoba, nije se konzultirao sa sindikatima, a mi unutar tvrtke imamo i sindikate i Radničko vijeće, osobe koje su zadužene za prijavu mobinga. Nitko se nikome nije obratio, a po mojem mišljenju, to se trebalo napraviti tako. Nakon prijave, proveli smo referendum o smjenama među vozačima, i 90 posto njih je za smjene kakve su bile dosad - kaže Pliško. Kaže da su smjene takve da se svi vozači mogu odmoriti i da nije istina da dolaze neispavani i umorni na posao, piše Jutarnji.

Na temelju anonimne prijave, inspektor rada obavio je kontrolu i sastavio zapisnik koji je proslijeđen nadležnom Općinskom sudu u Puli, potvrdio je direktor tvrtke Igor Škatar.

- Postupak je u tijeku i o njemu ćemo se moći očitovati nakon što Općinski sud donese pravovaljano rješenje. Inspektor je zapisnik napisao početkom rujna tako da nam je trebalo desetak dana da sagledamo što znači prelazak na takav način funkcioniranja u organizacijskom smislu. Novi raspored rada koji će udovoljavati pauzama od 12 sati počinje se primjenjivati od 30. rujna - najavio je Škatar za Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A KAMENOKLESARSKI/A RADNIK/ICA

Do: 14.08.2020.

KANFANAR, ISTARSKA ŽUPANIJA

REFERENT/REFERENTICA PRODAJE

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA OBJEKTA

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA