Bogat program

Popusti i besplatne usluge za Dan turizma: Evo tko ih nudi

0
Ariana Brnetić, Nada Prodan Mraković i Romana Lekić u Kršanu (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Ariana Brnetić, Nada Prodan Mraković i Romana Lekić u Kršanu (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.

Upravni odjel za turizam Istarske županije četvrtu godinu za redom organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma koji se ove godine održava pod geslom "Tourism and Jobs: A Better Future for All /Turizam i poslovi: bolja budućnost za sve".

Predstavljanje programa održano je u Kršanu 28. rujna. Nazočili su pročelnica odjela Nada Prodan Mraković, direktorica kršanskog TZ-a Ariana Brnetić te dr. Romana Lekić iz odjela za turizam na visokom učilištu 'Edward Berneys' iz Zagreba, koja je održala predavanje za iznajmljivače.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma je da se domaćem stanovništvu i turistima na jedan dan naša turistička ponuda učini pristupačnijom i da im skrenemo pozornost, odnosno da ih upoznamo s nizom sadržaja, atrakcija i općenito s turističkom ponudu koja postoji u Istri, priopćili su iz Odjela za turizam IŽ. 

Upravo u tom smislu, Istra kao najturističkija hrvatska regija, i na ovaj način potiče razvoj malih i srednjih poduzetnika, obiteljskih gospodarstva, oživljavanje ruralnih i manje razvijenih područja, te valorizaciju autohtonih proizvoda i produženje turističke sezone, a s time i kreiranje novih mogućnosti za zapošljavanje lokalnog stanovništva Sve to se provodi u skladu s postavkama Master plana razvoja turizma Istre 2015-2025 i s programom rada UO za turizam Istarske županije, iz koje proizlaze sljedeći ciljevi: održivi razvoj turizma temeljen na prirodnim i kulturnim resursima, razvoj manje razvijenih područja za uravnoteženi razvoj Istre, produženje turističke sezone i razvoj cjelogodišnjeg turizma, podizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga, razvoj Istre kao kvalitetne i konkurentne turističke destinacije i kreiranje percepcije Istre kao prepoznatljive turističke destinacije. U nastavku pročitajte što vas očekuje povodom dana turizma:

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri

Ove godine se uključio 41 ponuditelj turističkih usluga koji 28. rujna od 10-18 sati diljem Istre nude svoje usluge uz 50% popusta ili potpuno besplatno. Tko je sve na listi pogledajte ovdje.

Od prošle godine smo ponudu proširili na eno-gastronomiju, pa svi zainteresirani, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog, mogu posjetiti vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se odazvali našem pozivu, a posebno raduje što su se ove godine u manifestaciju uključile brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima.

Vjerujemo kako ćemo, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom iskoristiti potencijale turizma kako bi stvorili nove i bolje poslove, posebice za žene i mlade. Poduzetnici uključeni u ovu manifestaciju, a uglavnom se radi o obiteljskim gospodarstvima, malim i srednjim poduzećima, zapošljavaju preko 900 osoba, uglavnom s područja naše županije, a ovakve inicijative mogu samo pomoći da se taj broj dodatno poveća.

Zapošljavanje u turizmu

Podaci UNWTO-a - Svjetske turističke organizacije govore da ''Turizam generira 10% radnih mjesta u svijetu, a mikro, mala i srednja poduzeća stvaraju najviše radnih mjesta u turizmu. Polovica zaposlenih radi u poduzećima do 10 zaposlenika, dok ¾ radi u turističkim poduzećima do 50 zaposlenih.'' Prema istom izvoru, ''uspješne turističke destinacije usmjerene su na razvoj vještina, na edukaciju i doživljaje, te na vrednovanje lokalnih vrijednosti i tradicije.''

S obzirom na strukturu zaposlenih u turizmu, prema podacima UNWTO-a, u turističkom sektoru se zapošljava najviše žena i mladih (istraživanje je provedeno među europskim OECD zemljama): mladi između 15 i 34 godina starosti pokrivaju gotovo polovicu zaposlenih u turizmu (47%): za usporedbu, udio mladih u gospodarstvu u cjelini je 32%.

Udio žena među zaposlenima u turizmu iznosi 60%, što je više nego u uslužnim djelatnostima (47%) ili u gospodarstvu u cjelini (43%). U Istarskoj županiji udio žena izravno zaposlenih u turizmu iznosi 54% (istraživanje UO za turizam). Žene zauzimaju ključne uloge i u turističkim poduzećima: u hotelsko-ugostiteljskom sektoru je udio žena poduzetnica 36%, što je više nego u ostalim sektorima (22%).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa