Šumonja o djetinjstvu u Puli:

'Mislim da je naša susjeda pružala seksualne usluge'

0
Foto: Express
Foto: Express

Iako je već odavno prerastao granice i Istre i Hrvatske, jer se njegovi radovi nalaze u mnogim privatnim zbirkama, kao i u muzejima suvremene umjetnosti širom svijeta, Bojan Šumonja (59) u Zagrebu je manje poznati slikar čak i nekim kustosima, piše Express iz kojeg prenosimo najzanimljivije dijelove razgovora s umjetnikom Šumonjom rodom iz Pule.

Nakon Klovićevih dvora prije četiri godine, ovih dana njegovi najnoviji veliki formati izloženi su u prestižnom Umjetničkom paviljonu. Bila je to prilika za razgovor s ovim neizmjerno duhovitim, zanimljivim i iskrenim sugovornikom, iako njegova mračna platna gotovo prijeteći podsjećaju na vrijeme u kojem živimo.

*Izložba se zove ‘Omnibus’, a podnaslov je ‘Skupna izložba jednog autora’. Tko se dosjetio tog oksimorona?
- Razmišljajući o konceptu izložbe u Umjetničkom paviljonu osvijestio sam činjenicu da se sve više proširuje moj slikarski ‘kontekst’ te da istodobno radim totalno različite slike. Pomislio sam da bi ta ‘shizofrena’ pozicija mogla biti zanimljiv koncept oko kojeg bi se vrtjela ova izložba. Kontemplirajući o nazivu izložbe postavio sam radnu verziju naziva.

Oksimoroni su u svojoj suštini neozbiljni pa sam izložbu nazvao ‘Omnibus’, ali ostavivši u nastavku i oksimoron kako bih ostalo malo humora i u nazivu. Omnibus je format koji se sastoji od više dijelova koji funkcioniraju kao samostalne narativne cjeline. Iako je omnibus termin koji se vezuje uz film i literaturu, više je nego prikladan u ovom slučaju. Sve slike su ipak nekako povezane, ili koloristički ili pomoću likova-protagonista-glumaca koji se pojavljuju u različitim ‘kolekcijama-epizodama’.

*Express: Rođeni ste u Puli 1960. Čega se najživlje sjećate iz ranog djetinjstva?
- Jao, đe me nađe … Sjećam se našeg stana na Monte Zaru. Mama, tata, sestra i ja. Stan koji se sastojao od jedne sobe, kuhinje i WC-a, koji smo dijelili s još nekim susjedima. Bez kupaonice. Kupali smo se u lavorima. Jedno zvonce za tri stana. Za nas se zvonilo jednom, za drugi stan dvaput, za treći triput. Mislim da je susjeda u stanu za koji se zvonilo dvaput pružala seksualne usluge jer su u svakakvo doba dana i noći zvonili dvaput te ulazili i izlazili mornari, pješadija, plavi vojnici… Igranje u parku bilo je svakodnevno.

Noćna mora mi je bio jedan susjed, malo stariji od mene, koji me svakodnevno maltretirao. Rođen sam u kvartu u kojem su živjeli prvi pulski rokeri i moji prvi susjedi - Buco Langer, Saša Dadić, Edi Kancelar - buduće Atomsko sklonište, Aldo Brljafa, kolekcionar Albert Fagian, pjesnici i pisci Boško Obradović i Budimir Žižović …ispričao je Šumonja za Express.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa