predsjednik vijeća pule

Sošić o Kaštijunu i napuštanju sjednice od strane oporbe

2
Tiziano Sošić
Tiziano Sošić

Nastavno na sjednicu Gradskog vijeća Grada Pule, održanu 26. rujna, na kojoj se raspravljalo i o stanju o radu postrojenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, prenosimo priopćenje predsjednika Gradskog vijeća Grada Pule Tiziana Sošića:

"Povodom održavanja 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Pule, tijekom koje se raspravljalo i o stanju i radu postrojenja ŽCGO Kaštijun, donesen je iznimno važan zaključak, kojim se želi maksimalno požuriti i potaknuti Upravu Kaštijuna d.o.o. i ostale sudionike u rješavanju nastalog problema na način da se Kaštijun d.o.o. hitno koordinira sa Istarskom županijom i jedinicama lokalne samouprave Istre s ciljem definiranja tehničko tehnoloških mjera i aktivnosti za rješenje utvrđenog problema neugodnog mirisa na predmetnom području te da do kraja 2019. godine dostavi Vijeću izvješće o planiranim i poduzetim mjerama.

Donošenju navedenog zaključka prethodila je informacija koju je G.din Darko Višnjić, direktor Kaštijuna d.o.o., dao Vijeću o uzrocima neugodnog mirisa na navedenom području i o pretpostavkama rješenja tog problema.

Prema tome, donošenjem predmetnog zaključka Gradsko vijeće je dalo snažnu poruku da se problem neugodnog mirisa mora riješiti koordinirano sa svim involviranim subjektima i da očekuje jasnu informaciju o daljnjim planovima i mjerama, sve to do kraja 2019. godine.  

Naši sugrađani, a posebno stanovnici Vinkurana, Valdebeka i okolnih mjesta traže hitnu akciju rješavanja problema a Gradsko vijeće Grada Pula – Pola je donošenjem zaključka o Kaštijunu učinilo prvi konkretni korak.

Međutim, na samom početku sjednice, a prije napuštanja iste, oporbeni vijećnici su istaknuli primjedbu kršenja Poslovnika iz razloga što smatraju da je bilo potrebno, temeljem njihovog prijedloga, održati tematsku sjednicu sa samo jednom jedinom točkom vezanom uz Kaštijun, umjesto da se osim Kaštijuna raspravlja i o ostalim točkama dnevnog reda.

Naglašavam ponovno da nema nikakve zakonske, statutarne ili poslovničke zapreke da se na istoj sjednici raspravlja o postavljenoj temi Kaštijuna i o drugim bitnim točkama za normalan rad Grada i komunalnih usluga. Ministarstvo uprave mišljenjem Klasa: 023-05/15-01/80; Urbroj: 515-02-02-01/1-15-02 od 23. rujna 2015. godine, jasno je napomenulo da predsjednici predstavničkih tijela ne bi trebali sazivati sjednice pod različitim nazivima s obzirom da bi takvi nazivi upućivali na postojanje određenih razlika između pojedinih sjednica, kao i da su sve sjednice vijeća jednakog značaja i da se ne smije činiti razlika u pogledu načina rada predstavničkog tijela. To je na sjednici objašnjeno vijećnicima.

Osim toga, a kako sam želio postići zajednički dogovor o odvijanju rasprave o temi Kaštijuna sazvao sam u ponedjeljak 23. rujna 2019. Kolegij predsjednika Klubova vijećnika. Tijekom Kolegija diskusija oporbe se svodila na formu tj. da li je sjednica trebala biti sa jednom jedinom tematskom točkom ili ovakva kakva je održana. Tom prilikom nitko od oporbe nije predložio donošenje konkretnih odluka kojima bismo potakli i ubrzali rješenje problema neugodnog mirisa kod Kaštijuna. Stoga, sam uručio oporbi  prijedlog zaključka sa zamolbom da mi u slijedeća dva dana jave da li im je tekst prihvatljiv, odnosno dali predlažu eventualne izmjene i dopune zaključka kako bismo pokušali postići konsenzus. Nažalost nitko od oporbe se nakon toga nije javio a niti očitovao po tom pitanju.

Na kraju moram konstatirati da očito vijećničkoj oporbi nije stalo do dijaloga i zajedničkog rada oko problematike Kaštijuna, međutim, kao predsjednik Gradskoga vijeća Grada Pule – Pola glavni mi je prioritet donošenje konkretnih odluka s ciljem maksimalnog ubrzavanje rješenja problema Kaštijuna u suradnji sa svim sudionicima. Smatram da smo donošenjem jučerašnjeg zaključka učinili korak u tom pravcu i da zajedno sa Istarskom županijom i ostalim jedinicama lokalne samouprave taj problem moramo riješiti hitno i učinkovito bez nepotrebne politizacije.", napisao je Sošić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa