Daus u Saboru: Reforma školstva zapela na prvom koraku

0
Emil Daus u Saboru
Emil Daus u Saboru

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus 26. rujna je u Saboru govorio o novom obrazovnom modelu – tzv. „školi za život“, koji se provodi u sklopu reforme obrazovnog sustava.„Zapelo se već na prvom koraku kod nabavke udžbenika i radnih bilježnica. Ako je kod radnih bilježnica dio odgovornosti mogao i biti na ostalima, za udžbenike se je trebala pobrinuti isključivo država. I već prva lekcija koju su djeca naučila u „školi za život“ je da ne vjeruju institucijama države„ rekao je Daus te dodao kako misli da prava reforma u ovom slučaju ne postoji, jer kod prave i potpune reforme razrađen je svaki detalj i u proces provedbe se ide kada je sve spremno tako da se ona provede na najučinkovitiji i najbezbolniji način.

Daus je ukazao i na neujednačenost nastavnog sadržaja koji bi, poštujući sve različitosti, ipak morao biti isti u cijeloj zemlji. To bi učinilo sustav jeftinijim i fleksibilnijim, a na kraju obrazovnog procesa znali bi točno što dobivamo. Ali, zato najprije moramo znati točno što želimo.

„Bez obzira što je 6 istarskih gradova u hrvatskih TOP 15 po obrazovanju mladih, i što je većina škola rekonstruirana ili neke nove napravljene, moramo biti odgovorni prema djeci u cijeloj zemlji, a to znači i tamo gdje su manje razvijene sredine“ upozorio je Daus te dodao da su stare zgrade, dotrajalost objekata, negdje čak ispod osnovnog minimuma, neopremljenost ili samo djelomična opremljenost kabineta za nastavu, ako uopće i postoje, slika nemalog broja škola u zemlji. 

„Za kvalitetnu i cjelovitu reformu potrebno je bilo najprije napraviti osnovne preduvjete, neovisno koliko koštali. Jer prave reforme koštaju, kao i svaka prava investicija. Ali, isto tako, poput svake prave investicije, i prava reforma vrati uloženo. No, daleko smo mi od toga. Naše odgovorne institucije nisu uspjele osigurati ni sve udžbenike na vrijeme…“ – zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa