Zašto ima toliko praznih mjesta na fakultetima?

0
Ilustracija (foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Šokatan podatak prema kojem je na hrvatskim fakultetima nakon završetka ovogodišnjih upisnih rokova od oko 42.000 mjesta ostalo nepopunjeno oko 11.000, odnosno više od jedne četvrtine, otvorio je više važnih pitanja, piše Index u svom članku u kojem pokušava objasniti otkud tako veliki broj neupisanih mjesta. U njemu iznosi i interesantan podatak o pulskom sveučilištu koji prenosimo u nastavku.

Jedan od problema sa studiranjem dobro je poznata činjenica da hrvatski obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada. Tako su primjerice početkom 2019. među najtraženijim zanimanjima bili trgovci, konobari, kuhari, mesari, pekari, građevinski radnici, medicinske sestre, vodoinstalateri i tehničari, piše Index.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, HZZ je preporučio da se u 2019. povećaju upisne kvote i broj stipendija za deficitarna zanimanja, odnosno za studente medicine, računarstva, logopedije, farmacije te nastavničkih studija fizike i matematike.

Dio tog problema mogao bi se riješiti tzv. programskim ugovorima kojima bi se financijski moglo poticati upisivanje deficitarnih studija, međutim iz nekih nejasnih razloga do danas su samo dva sveučilišta od ukupno osam, potpisala programske ugovore – ono u Rijeci i u Puli, javlja Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa