Titov Koki: Još uvijek psuje, ali tajne ne otkriva

0
Titov papagaj Koki (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Titov papagaj Koki (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Stari, kako si? Kako se zoveš? Tito! Zdravo, Tito!..., samo je dio bogatog Kokijeva vokabulara, otkrivaju zaposlenici NP-a Brijuni, koji s Kokijem žive i rade godinama, desetljećima. Kažemo “rade”, jer je i Koki, ovaj vitalan 48-godišnji kukmasti kakadu, na Brijunima ne samo dugogodišnji stanovnik, nego i jako dobar turistički djelatnik, piše Express.

Privlači pozornost Animira posjetitelje, zavodi ih, privlači pozornost na koji god način može, samo da ga se vidi, gleda, sluša... A kad je slušanje u pitanju, povjerili su nam zaposlenici Parka, zna Koki i sočno “zabeštimati” pa što bude... "Kad je dobro raspoložen, od njega možemo čuti razna pitanja, ali i riječi koje ne bi bilo baš lijepo ponavljati", otkriva nam Vesna Danko Klunić iz NP-a Brijuni za Express.

Koki je, priča, jedna od brijunskih legendi, poznata Titova papiga. Rijedak je primjerak žuto-kukmastih kakadua, koji poživjeti mogu i do sto godina. Koki je, nema sumnje, tek na pola svojeg životnog puta. A kako je na Brijunima već dugo, tri i pol desetljeća, zna mnoge brijunske tajne. O njima, zasad, ne progovara, osim što opsuje s vremena na vrijeme. Tko ga je naučio rečenicama: “Stari, kako si?” ili “Zdravo, Tito!”, nije teško pogoditi, a je li isti učitelj Kokija učio i psovkama, ostaje tajna.

Na svijet je došao 1971. godine i šest godina kasnije ga je “Stari” darovao unuci Saši Broz za njezin deveti rođendan...Kako se može čuti od povjerljivih neslužbenih izvora, Saša Broz je s Kokijem bila bliska i u dobrim odnosima, ali je u kući stvarao pravi “kažin”, rekli bi Istrani - zbrku, nered, metež... Nakon sedam godina života s Brozovima vratio se na Brijune, na kojima se od tada kočoperi, donosi Express.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa