Sandra Ćakić Kuhar:

'Nasilje je problem cijelog društva, a ne osobni problem žrtvi'

0
Sandra Ćakić Kuhar i Mirella Mladin
Sandra Ćakić Kuhar i Mirella Mladin

„Nema tog izgovora kojim se može relativizirati, a kamo li opravdati nasilje!“ poručila je predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar na konferenciji za medije 19. rujna u Pazinu uoči Dana borbe protiv nasilja nad ženama.  

- Nasilje nad ženama, kao i nasilje u obitelji općenito jedan je od gorućih problema našeg društva, a on se neće niti može riješiti sam od sebe, već ukoliko ne poduzmemo konkretne mjere može samo eskalirati, kazala je Ćakić Kuhar dodajući da bi „trebalo biti svima jasno kako je nasilje problem cijelog društva, a ne osobni problem žrtvi. Kad svi dođemo do te spoznaje, učinit ćemo prvi korak ka suzbijanju nasilja!“

To nas vodi, kaže predsjednica Kluba žena IDS-a, i do logičnog zaključka da je odgovornost svih nas građana uključiti se u rješavanje tog problema. – Nemojmo zatvarati oči pred nasiljem, nemojmo okretati glavu jer time nećemo pomoći žrtvi, već samo omogućiti nasilnicima da nastave svoje iživljavanje nad fizički slabijima od sebe. Svi mi možemo učiniti puno za rješavanje problema nasilja nad ženama. Međutim, još veća odgovornost leži kod institucija. Njihova je uloga presudna, bilo da govorimo o stvaranju preventivnog okvira, edukaciji građana ili adekvatnom kažnjavanju nasilnika.

Klub žena IDS-a, kazala je Ćakić Kuhar, zalaže se za usklađivanje Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji s Konvencijom Ujedinjenih naroda o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulskoj konvenciji) budući da gore navedeni zakon ne definira partnersko nasilje.

Naime, zbog ove neusklađenosti postoji zabrinutost da se Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji - posljednji u nizu provedbenih propisa koji je donesen u lipnju ove godine - u praksi neće primjenjivati u slučajevima partnerskog nasilja, već se često postupa po prekršajnim odredbama o remećenju javnog reda i mira.

- Smatramo da je potrebno izmijeniti cjelovitu kaznenopravnu politiku prema nasilju u obitelji na način da se povećaju, odnosno pooštre kazne za počinitelje ovih djela. Držimo da se svako tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje unutar obitelji treba tretirati kao kazneno djelo, a ne prekršaj, kako je to jasno istaknuto i u Istanbulskoj konvenciji i u praksi gotovo svih europskih država. Nažalost, praksa u Hrvatskoj pokazuje da se nasilnici kazneno prijavljuju samo u situaciji kada su već nekoliko puta kažnjeni po prekršajnom zakonu, a što je za žrtve, koje su na problem ukazivale, često nažalost prekasno. Statistika pokazuje da se samo pet posto slučajeva nasilja goni po kaznenom, a 95 posto po prekršajnom zakonu.

Na kraju, predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar zaključila je porukom da „suzbijanje nasilja nad ženama pitanje je koje nas treba sve ujediniti. Društvo bez nasilja obaveza je i u interesu svih nas!“

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavljena je i tradicionalna humanitarna akcija Kluba žena IDS-a „Hodanjem do zdravlja  – Camminando verso la salute“. Članica predsjedništva IDS-a Mirella Mladin istaknula je da je ovogodišnje izdanje posvećeno  upravo borbi protiv nasilja nad ženama. Akcija će se održati 22. rujna u Kastvu u suradnji s Centrom za participaciju žena u društvenom životu iz Rijeke, udruge koja ima za cilj promicanje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

- Okupljanje je u Kastvu na Fortici u 10 sati, odakle se u 10:30 sati laganim hodom kreće prema Kastavskoj šumi. Hodati će se Kastavskom šumom, a povratak na Forticu  predviđen je oko 12:30 sati, gdje sudionike akcije očekuje okrjepa i druženje uz muziku, kazala je Mladin dodajući da je za sudionike iz Istre osiguran i prijevoz. Na samom startu akcije bit će postavljen i štand na kojem će Centar za participaciju žena predstaviti svoj rad te na kojem će sudionici koji to žele moći donirati novčani prilog“ zaključila je Mirella Mladin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa