Demetlika: Kada će se realizirati ključni projekti za Istru? (video)

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika, upitao je na aktualnom prijepodnevu 18. rujna predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kada će Vlada donijeti odluku o davanju državnog jamstva koje je potrebno za dovršetak izgradnje OB Pula, kako bi građani Istre konačno dobili modernu i suvremeno opremljenu zdravstvenu ustanovu.

Demetlika je podsjetio kako je krajem kolovoza održan sastanak u Vladi na temu dovršetka projekta izgradnje OB Pula, na kojem su uz premijera prisustvovali i istarski župan Fabrizio Radin i predstavnici pulske bolnice, na kojem je premijer dao obećanje kako će Vlada pronaći način osiguranja dodatnih 150 milijuna kuna za dovršetak bolnice, a koji su potrebni zbog poskupljenja cijene građenja, kao i suvremenije opreme.

S obzirom na to da je tema postavljenog pitanja bila u vezi zdravlja građana, zastupnik IDS-a osvrnuo se i na neizostavno pitanje zbrinjavanja otpada u Istarskoj, ali i u Primorsko-Goranskoj županiji, koje itekako utječe na zdravlje i okoliš ljudi.

Naveo je kako usprkos tome što na razini države cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, recikliranja i tržišta otpada zbog kašnjenja s provedbom državnih planova  još uvijek nije uspostavljen, Istarska i Primorsko-Goranska županija su tu obvezu ispoštovali izgradnjom ŽCGO Kaštijun i Marišćina.

Upitao je premijera kada će država odraditi svoj dio posla kako bi sustav gospodarenja otpadom postao funkcionalna cjelina i kako bi se počeli osjećati benefiti novog načina gospodarenja otpadom. Premijer Plenković je u svom odgovoru istaknuo kako će projekt Opće bolnice Pula sigurno biti realiziran, no nije točno precizirao kada.

U svom odgovoru, Demetlika je pozvao premijera i nadležno ministarstvo da ne prebacujemo lopticu državno-lokalno, lokalno-državno jer jedino zajedničkim snagama možemo riješiti problem koji tišti naše građane kako se ne bi doveli u situaciju da zdravlje naših građana bude ugroženo te kako ne bi plaćali penale, odnosno kako ste ih nazvali poticajne naknade zbog neispunjavanja preuzetih obveza prema EU.

Po pitanju gospodarenja otpadom premijer je dao općeniti odgovor, pozivajući se na uložena sredstva u projekt gospodarenja otpadom, Demetlika je napomenuo da se iz primjera pulske bolnice može vidjeti kako se zajedničkom suradnjom mogu realizirati projekti od iznimne važnosti za građane te kako se stoga nada da će se model odgovornosti u pronalaženju zajedničkog rješavanja primijeniti i na Uljanik jer to radnici Uljanika zaslužuju i očekuju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa