U Labinu otvoren prvi edukativni gradski pčelinjak u Istri (foto)

0
Polaznici glazbene škole s 'pčelicom'
Polaznici glazbene škole s 'pčelicom'

"Ovo je najljepši pčelinjak koji sam ikada vidio", kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić otvarajući 14. rujna edukativni pčelinjak postavljen na rubu labinskog naselja Vilete kao dio projekta Med-o-vita LAG-a Istočna Istra. Okupili su se tamo tom prigodom labinski pčelari, brojni gosti iz cijele Labinštine, ali i Slovenije, kao i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pincan, koji je konstatirao da je pčelarstvo u Istri u padu zbog opće poznatih trendova, no da će se u županijskom Odjelu za poljoprivredu svojski truditi da to promijene.

"Zbog toga svi projekti kojima se mlade nastoji motivirati na bavljenje pčelarstvom, i kojima im se prenosi znanje, zaslužuju našu podršku", kazao je Pinzan, podsjetivši da su u bivšoj državi pčelari u Istri bili dobro organizirani te da su djelovali u zadruzi, kao i da je postojala otkupna stanica. Dodao je da je ovo prvi takav gradski edukativni pčelinjak u Istri, te vjerojatno jedini u Hrvatskoj te kao takav služi kao hvalevrijedan uzor drugima.

Gradonačelnik Glavičić istaknuo je da su okviri za suradnju danas dobri, a Labinština je područje u Istri koje se može pohvaliti dobrim uvjetima za pčelarstvo. Zbog toga ga veseli što je i LAG to prepoznao kao priliku za razvoj ovog kraja. Pohvalio je i voditeljicu LAG-a Mirelu Faraguna, opisavši ju samozatajnom, no ključnom za organizaciju tog projekta i povezivanje labinske Pčelarske udruge i Grada. 

Darko Martinović, predsjednik Udruge pčelara Labin podsjetio je da rijetko tko ima tako dugu povijest pčelarstva kao Labin, pa se tako još u statutu iz 1341. spominje da se 7,8 obitelji time bavi i da ima oko 500 košnica. Iznio je i podatak da je još 'tisuću sto i neke' godine Labin preko luke Rabac izvozio med, no da bi to ipak netko drugi trebao istražiti. "Ovo je jedan lijep dan. Sunčan dan. Naše pčele danas rade skupljajući pelud. Medi bršljan. Možemo biti sretni što smo ovdje, jer gotovo nigdje drugdje pčele nemaju tako širok spektar onoga što mogu raditi", kazao je Martinović, dodavši da su pčele iz gradskog pčelinjaka ostavština pokojnog Lučana Brnjca, kojemu dugujemo zahvalnost. "Nek nam bude medno", zaključio je Martinović svoje obraćanje.

Prisutnima su se obratili i pčelari iz Slovenije, partneri na projektu, a među njima i Marjan Novak iz Škofje Loke. Podsjetio je na višedesetljetnu suradnju labinskih i slovenskih pčelara, koja nije bila toliko institucionalna, koliko ljudska i osobna. Prisjetio se i starih labinskih pčelara poput Napoleona Salvara, Lučana Brnjca i Ivana Milete, ali i brojnih drugih. Svečanost je zaključena nastupom polaznica DV-a "Pjerina Verbanac" Selene Tomić i Marjete Verbanac a nastupili su i učenici Glazbene škole M. B. Rašana. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa