MARIO BLEČIĆ  

'Današnji IDS je samo ime iz vremena originala, bez programa i ideje'

0
Mario Blečić (foto: Robi Selan)
Mario Blečić (foto: Robi Selan)

Mario Blečić iz Kraj Drage u općini Sv. Nedelja, jedan je od osnivača IDS-a, a jedno je vrijeme, do dolaska Ivana Jakovčića, vodio IDS. Dosta rano se politički razišao s Jakovčićem, a 2013. godine bio je jedan od osnivača Istarskih demokrata. 

* Službena verzija je da je Jakovčića u IDS doveo Milan Emilio Uljančić, a po jednoj od teorija zavjere, poslan je po nalogu Tuđmana, kojemu je trebao unutarnji neprijatelj?
- Vodio sam IDS od ljeta 1990. do 7. srpnja 1991. godine kad sam uz veliku pomoć Nenada Klapčića organizirao prvi ikada održan sabor stranke. Jakovčića je u stranku doveo Milan Uljančić. To je činjenica, i u Medulinu na Saboru održanom rečenog datuma izabran je za predsjednika. O ostalome ne znam dovoljno da mogu suditi.

* S Jakovčićem se od prvog dana niste slagali, zbog čega?
- Rekao sam to davno 1997. u nekom intervjuu, 1995. sam predlagao da počnemo raditi na strategiji razvoja Istre. Godinama sam se družio i razgovarao s pok. Brankom Horvatom (i kandidatom za Nobela) pa smo zaključili da će u RH zbog rata i smanjenog tržišta i sirovina i plasmana gotovih proizvoda nestati strojogradnja, brodogradnja, Đuro Đaković, željezare i slično i da će ostala industrija biti reducirana na 10 posto, što se i desilo. Nitko, pa ni Jakovčić to nije ozbiljno shvaćao, pa sam slijedeći svoj životni princip to otvoreno iskazao. On je, posebno od 1997. godine, krenuo u realizaciju sebe samog, a ne Istre.

* Je li Ivan Herak izbačen iz IDS-a samo zato što je bio „ljepši i pametniji“?
- Pa uglavnom, ali i mnogi drugi dosljedni borci prije svega za budućnost Istre, a ne pojedinaca.

* Je li IDS ikada u svom programu imao političku autonomiju za Istru?
- Svaka autonomija je politička autonomija. Kad imate i najmanje ovlasti poznate u odnosima države i njenih regionalnih i lokalnih sastavnica to je i politička autonomija (imate nadležnosti u dijelu obrazovanja, dijelu zdravstva, upravljanje prostorom itd). Autonomija bez obzira na kvalitetu podrazumijeva biti dio države. Dakle autonomija je ono što imaju njemačke, švicarske, talijanske, španjolske regije... Sadašnje nastojanje Katalonije i recimo Škotske nije autonomija, to je borba za nezavisnost. Od 1997. godine IDS više nema temeljnu točku programa autonomiju već govore o decentralizaciji. Ja sam bio glavni državni neprijatelj zato što sam Istri, Dalmaciji, Slavoniji… želio regionalno dostojanstvo  i ovlasti kakve imaju sve civilizirane EU države. Konačno je te svjetovne težnje, davno definirane od Chateaubrianta, Balzaca, Tocquevilla i Comptea  od 1820-1860., pa kasnije od D'Lablancha i De Rougemonta od 1900-1930., potvrdio i papa Pio II 1931. godine svojim načelom supsidijarnosti u strukturiranju država. Autonomija je vid dostojanstva i slobodne zajednice.     

* Zašto to nije ostvareno i tko je za to kriv? Neki znaju reći: Kosovo je uspjelo dobiti državu, a Istra ni autonomiju.
- Kriva je nacionalna euforija, bolje rečeno nacionalistička u Hrvatskoj, političko i pravno nasilje, rasturena država na 21 regionalne jedinice i 556 lokalnih (rasturi pa vladaj) te šćavunstvo Istrijana i sitni osobni interesi i neki kažu: oportuno savijanje kralježnice pred jakom olujom: prijetnjama i ucjenama. Inače sam bio nazočan susretu s glavnim tajnikom skupštine EU regija u ljeto 1997. kad nam je on rekao doslovce: „Dal vostro linguaggio politico parola autonomia deve asolutamente scomparire“ Od tada u IDS-u nema riječi 'autonomija'. Tadašnji predsjednik Skupštine EU regija Jordi Puyol nas je upozorio što će se i kako desiti i čiji je eksponent tajnik Mayer.

* Sadašnji IDS ni ideološki ni programski nema previše veze s onim iz vašeg vremena?
- Sadašnji IDS je samo ime iz vremena originala. Ideološki nedefinirani liberali i kao takvi i članovi liberala EU nikad nisu objasnili jesu li politički ili ekonomski liberali. To nisu iste kategorije. Programa pak nema, nema ni ideje. Pričaju o antifašizmu (samo Miletić), ali o ustroju države, mogućim rješenjima temeljenima na našoj kulturi, povijesti, geografiji, ekonomiji, o modelu uspješne države ni zuc. Pričaju eventualno o decentralizaciji, ali bez ikakve konkretizacije. IDS je odavno „Ivanov domaći servis“.

* Ima li Boris Miletić liderski kapacitet kakav je imao Jakovčić?
- Miletić nema taj kapacitet. Jakovčiću treba priznati izuzetnu inteligenciju, poznavanje psihologije pojedinaca i mase, znanje jezika i komunikativnost. To što je to otišlo u korist samo njega samoga, to je problem našega šćavunstva. 

* Što će po vama sada biti s Jakovčićem, mislite li da će se politički umiroviti ili će ponovo pokušati preuzeti vlast u stranci?
- Pitanje je što će prevladati, sol u glavi ili ego diktator tipa. S onim što ima, po meni, sol u glavi bila bi mu bolja varijanta. Ipak kad gledamo kuda svijet smjera (Trump, Erdogan, Orban, Plenković…) sve je moguće.

* Zašto nisu uspjeli Istarski demokrati? 
- Ego najbitnije osobe nije dozvoljavao da se stavovi te osobe stavljaju na provjeru kroz demokratsku proceduru. To je izazvalo najprije revolt, najbrojnijih Porečana, pa pomalo i ostalih te raspad. Ja sam vidjevši što se sprema nakon što smo osvojili jedno vijećničko mjesto u Općinskom vijeću Svete Nedelje odmah zamrznuo mandat i tražio da se izabere nova osoba s liste. Predložio sam i točno određenu osobu. Ni jedan organ stranke koji je to mogao usvojiti nije se nikad od izbora 2017. uspio sastati i to riješiti. Prošle su eto pune dvije godine da se nitko nije sastao i za mene je nažalost ID-DI funkcionalno mrtva stranka. (Razgovarao: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa