533 1

Miletić o provokaciji u Rijeci, spomeniku D'Annunziju i Hvidri

2
Provokacija talijanskih neofašista u Rijeci (foto: Twitter)
Provokacija talijanskih neofašista u Rijeci (foto: Twitter)

"U svoje osobno ime i u ime Istarskog demokratskog sabora najoštrije osuđujem nadasve tužnu i žalosnu provokaciju od strane skupine talijanskih neofašista, koja je nedavno na Guvernerovu palaču u Rijeci objesila zastavu Kraljevine Italije“, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić povodom provokacije u Rijeci, te nastavio:.

„Fašizam je nazadna i poražena ideologija, a Istra, koja je nažalost iskusila svo zlo fašizma, zadnje je mjesto na svijetu gdje bi fašistička ideja mogla ponovno oživjeti.

Žalosti nas što u Europi koja već desetljećima ne poznaje granice ima i dalje onih koji se zalažu za mijenjanje državnih granica. Smatram da se na primjeru gore navedene provokacije najbolje vidi sva karikaturalnost i bespredmetnost takvih pokreta, bez obzira dolaze li s talijanske ili s hrvatske strane. Svijet ide i ići će naprijed ma koliko god netko pokušavao vratiti vrijeme unatrag.  

U tom kontekstu, apsolutno nam je nepojmljiva odluka Grada Trsta  o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke. Bilo kakvo priznanje i pokušaj relativizacije nazadnih ideologija, kao i isticanje teritorijalnih pretenzija svakako ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima te je u čistoj suprotnosti vrijednostima Europe.

IDS ima nultu stopu tolerancije za sve oblike fašizma.  Nikad nećemo šutjeti kad netko minira temelje modernog, građanskog i otvorenog društva. Našim primjerom u Istri možemo pokazati da tolerancija i otvorenost znače napredak u svakom pogledu.

Na kraju, pozivam predstavnike državnih vlasti da poput nas dosljedni u svojim vrijednostima te da nedvojbeno i najoštrije osude današnju izjavu HVIDR-e, koja, iako djeluje u demokratskoj Hrvatskoj, uzima si za pravo reći koje su stranke poželjne ili nisu u našoj zemlji“, rekao je Boris Miletić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA